Yurttaşlar pazarda ıskartaya çıkan eserleri almak için yarışıyor

Artan maliyetlerle ateş kıymetine dönen semt pazarları yurttaşların da cebini yakıyor. Pazarcılar mamüllerini satamamaktan, yurttaşlar ise alamamaktan şikâyetçi. Iskarta olarak bilinen çürük ve ezilmiş eserler şimdilerde hiç olmadığı kadar istek görürken yurttaşlar artık yarı fiyatına satılan ıskarta eserleri de alamaz hale geldi.

‘UTANDIRAN GÖRÜNTÜ’

‘AÇ UYUYORLAR’

“Devlet garibanın dermanına baksın” diyen öteki bir pazar esnafı da “İnsanlar aç uyuyor. Pazarın ortasına sepet koyup çürük ve ezilmiş eserleri koyuyoruz. Muzun kilosu 10 liraysa, ıskarta eser 4-5 lira. Bizde mamüllerin elimizde kalmasını istemiyoruz. Hepimiz zarardayız. O çürümüş eserleri bile alamayan beşerler var. Millet aç kalmaktan korkuyor. Maydanozun çeyreğini isteyen oluyor. Bu cins durumlarla karşılaşınca ücretsiz veriyoruz. Bu kadar fazlaca insanın ıskarta eser istediğini 27 yıldır birinci kere görüyorum” sözlerini kullandı.

Pazar kapanışında yerlere atılan meyve ve zerzevatları toplayan bir yurttaş, yüksek fiyatlardan dolayı sıkıntı durumda olduğunu söylemiş oldu. Yetkililere tahlil bulunması daveti yapan 58 yaşındaki mesken hanımı, “Çoğu gece aç uyuyorum. Yemek yapmak için yalnızca soğan alabiliyorum. Meskende altı kişi yaşıyoruz. Oğlum çalışıyor. O da taban fiyat alıyor lakin yetmiyor. Akşam pazara gelip yerdeki meyve, zerzevatları topluyorum. Belediyeden yardım bekliyorum” dedi. Mağdur durumda olduğunu ve kirada oturduklarını belirten öbür bir bayan ise “Fiyatlar ateş kıymeti. Her güne artırımla uyanıyoruz. Bu vakte kadar asla bu biçimde bir durumla karşılaşmadım. Faturalar almış başını gidiyor. Yıkık bir duvarın tabanında oturuyorum. Eş dostun yardımlarıyla geçiniyoruz” dedi.

Pazarda gazetemize konuşan Ercan Par da aldığı taban fiyatın ailesine yetmediği için tezgâh altındaki eserleri topladığını söylemiş oldu. Beş çocuğu olduğunu ve tekraren defa devlete yardım talebinde bulunduğunu belirten Par, “Aldığım minimum fiyat münasebet gösterilerek yardım talebim reddedildi. Çok sıkıntı durumdayız. Aldığım para yetmiyor. Çocuklarım okuyor. Hanedeki kişi sayısı belirli bulunmasına karşın hâlâ yardım gelmiyor. Biz de pazardan kalan atık eserleri toplamak zorunda kalıyoruz. Kimseden bir yardım görmedik şimdiye kadar. Ameliyat olmam gerekiyor fakat sigorta karşılamadığı için olamıyorum” diye konuştu.

yatırım tavsiyesi içermez