TİM Lider Vekili Fikret Kileci: ‘Her an maliyet değişiyor, planları haftalık revize ediyoruz’

İhraç edilen her eserin sigortalanması ve epeyce önemli hesap yapılması gerektiğini aktaran Kileci, “Şu anda en büyük handikapımız her insanın elinde devasa yükseklikte maliyetli hammadde stoğu var. Emtia meblağları düşüyor. Pamuk 4 dolara çıktı daha sonra kilosu 2 dolara indi. Uzun soluklu planlar işe yaramıyor. Olağan ki stok yapacaksınız lakin hesap kitaba göre yapın. Finansınızı ona bakılırsa ayarlayın” dedi.

Şu anda endüstricinin ihracatçının en büyük sorunlarından birinin enflasyon muhasebesi olduğunu anlatan Kileci’nin konuşmasının satırbaşları şu biçimde:

• Gerçekten hesaplara baksanız herkes teknik iflasa gidiyor.
  • örneğin benim bugün bankaya 5 milyon dolar borcum var ve bu 100 milyon TL yapıyor. Benim beş ay daha sonra bu 100 milyon TL, kur artışına bağlı 120 milyon TL’ye çıkıyor Ancak benim buna ayırdığım karşılıklar yerinde sayıyor. Ödediğim biçimde borcum artıyor. Benim bankaya teminat olarak gösterdiğim demirbaşlarımın da tıpkı biçimde pahalanması lazım. 10 milyonluk mülkünüzü gdolayıyorsunuz ekspertiz 3 milyon TL bedel biçiyor ve o borç bitene kadar yerinde sayıyor.
KREDİ MUSLUKLARI AÇILMAYACAK

• Uzunca bir süre bu kredi muslukları eskisi üzere açılmayacak. Krediyi eskisi üzere rahat bulmayacağız. İki yıl evvelki ya da bir yıl evvelki kredi yapısına ulaşılmayacak. Bizim tek handikapımız şu oldu; krediler kesilecekse yavaş yavaş kademeli kesilmeliydi.
  • Bu yıl Türkiye’nin yıl sonu ihracatı 258 milyar dolar civarında olur. ABD, Amerika, Uzakdoğu’ya ihracatımızda artış var; AB’de sakinlik sözkonusu. Avrupa’da resesyon kaynaklı sipariş iptalleri olmasaydı bu yılki ihracat 285 milyar doları bulabilirdi.
  • Türkiye ihracatının yüzde 70’i AB’ye bu birden yüzde 20’ye inerse önemli sorun. Kademeli olarak iner başka pazarlar da kademeli artarsa sorun olmaz. Tüm resesyon dertlerine karşın biz o pazarlara yönelik temel muhtaçlığa dönük kaliteli eser satmaya çalışıyoruz.
  • Türkiye meyve zerzevat hariç her eserde net ithalatçı pozisyonda. Her an maliyetler değişiyor. Güç sıkıntısını şöyleki ya da bu biçimde çözmemiz gerekiyor.
yatırım tavsiyesi içermez