Son dakika | Doğalgaz krizi patlak verdi, fabrikalarda üretim durdu

İran’ın soğuklar niçiniyle doğalgaz tüketiminin arttığı bir devirde Türkiye’ye gaz sevkiyatını durdurmasının akabinde gaz santrallerine akış perşembe günü azaltılmış; ayrıyeten büyük ölçekli endüstrinin doğalgaz ve elektrik kullanmasının da sınırlanacağı açıklanmıştı.

İmalat sanayindeki güç meselesiyle bir arada 21 Ocak’tan itibaren fabrikaların kullandığı doğalgazda yüzde 40 oranında kısıtlamaya gidilmişken, 24 Ocak pazartesi gününden itibaren Türkiye’deki tüm Organize Sanayi Bölgeleri’nde (OSB) 3 ila 4 gün sürecek elektrik kısıntıları uygulanacağı belirtildi.

Doğalgaz kriziyle bir arada Kartonsan’dan KAP’a yapılan açıklamada, şirketin üretim faaliyetlerinde doğalgaz kullandığı belirtilerek şu biçimde denildi:

“Doğalgazın yurtharicinden tedarikinde ulusal ölçekte tedarik badiresi yaşanması sebebiyle, tedarikçi tarafınca arz edilen dogalgaz ölçülerinde kısıtlama uygulanmaya başlanmıştır. Bu kapsamda 1 Nolu Karton Üretim Sınırımızda (KM1) dogalgaz tedarik kısıtlaması kaldırılıncaya kadar, 21 Ocak 2022 tarihinden itibaren üretime süreksiz olarak orta verilmiştir.”

”ÜRETİM YAPILAMAYACAKTIR”

Ege Sanayi ise KAP’a yaptığı açıklamada, Ege Özgür Bölge’de 25-27 Ocak içinde 48 saat elektrik kesintisi yaşanacağını istikametinde bildirim aldıklarını belirterek, “Yaşanacak elektrik kesintisi niçiniyle özgür bölge fabrikamızda üretim yapılamayacaktır” dedi.

TAM KAPANMA GÜNDEMDE

Güç ve Doğal Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ise, sanayicilerin bu süreçte yarım kapasite çalışmak yerine birkaç gün tam kapanma ve daha sonrasında tam kapasite çalışma teklifinde bulunduğunu söylemiş oldu.

ENDÜSTRİCİLER İSYAN ETTİ

Bahse ait konuşan Antalya Organize Sanayi Bölgesi Lideri Ali Bahar, ”Sözleşmeye ve akide bağlanmış biroldukca siparişimiz bulunmaktadır. Firmalarımız büyük kayıp ve ziyana uğrayacaktır. Tarım, imalat ve lojistik bölümü günlük dönen, günlük gereksinimleri olan hayati ehemmiyete sahip dallardır. Bu dalların sekteye uğraması, ülke çağında büyük bir tedarik kasvetini birlikteinde getirebilir. Ayrıyeten ülkede üretimin durması toplumda infiale niye olmakla birlikte stokçuluğu da körükleyebilir. Unutulmamalıdır ki bu tip belirsizlikler enflasyonda telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğurabilir” dedi.

yatırım tavsiyesi içermez