ikRa
Active member
Sayıştay, Ulusal Eğitim Bakanlığı’nın 2020 yılı kontrol raporunu yayımladı. Raporda, epeyce sayıda usulsüzlük ve eksiklik yer aldı. Raporda öne çıkan bulgular şöyleki:
- 2020’de 49 işçi, asaleten atanabilme için en az iki yıl şube müdürü olarak bakılırsav yapmış olma kaidesini taşımadıkları biçimde ilçe ulusal eğitim müdürlüğü takımlarında gorevlendirildi. MEB, bu durumu “insan kaynağı yetersizliğinin getirdiği zorunluluklar” sebebi öne sürülerek deklare etti. Sayıştay ise “bu zaruriyetin, mevzuatın dışına çıkılmasının öne sürülen sebebi olamayacağını” vurguladı. 17 ilçe ulusal eğitim müdürü hakkında yazılı yahut yazılı ve kelamlı imtihanı kazanarak eğitim kurumu müdürlüğüne atandığına dair bilgi ve dokümanlar valiliklerden temin edilemedi.
- Gerekli koşullar oluşmadığı biçimde birtakım imal işlerinde pazarlık tarzı ihaleler yapıldı. Bu ihalelerde rekabetin gereğince sağlanamaması niçiniyle ihale/sözleşme bedeli, işlerin yaklaşık maliyetine epey yakın gerçekleşti. Hayat Uzunluğu Öğrenme Genel Müdürlüğü tarafınca yapılan üç ihalenin onay evraklarında rastgele bir türel gerekçelendirme yer almadı.
- Paklık ve kırtasiye gereçleri üreten ve pazarlayan firmalar yerine yolcu nakliyatı, filo kiralama, ilaç ve tıbbi aygıt, bilişim ve yazılım üzere ilgisiz alanlarında faaliyet gösteren firmalardan, hem yaklaşık maliyetin hesaplanmasına temel piyasa araştırması yapıldığı tıpkı vakitte ihaleye davet edilerek alımlar yapıldı.
- Birtakım firmalar, ihale tarihinden yaklaşık bir ay evvel kuruldu. Bu firmaların hangi özelliklerinden dolayı ihaleye davet edildiği konusunda rastgele bir münasebet ileri sürülemedi.
- Teknik şartnameleri teğe bir birebir olan mart ve temmuz ayında yapılan kırtasiye setleri alım ihalelerindeki birtakım kalemlerde, yaklaşık maliyet ve ihale meblağlarında yaklaşık 3-4 kat fiyat farkı tespit edildi. Hem yaklaşık maliyet hem ihale meblağlarının gerçek piyasa fiyatlarını yansıtmadığı görüldü.
- MEB eğitim kurumları ile dağıtım şirketleri içinde imzalanan doğalgaz kullanım mukaveleleri kapsamında 2018-2020 içinde toplam 94 milyon 44 bin lira meblağında doğalgaz teminat bedeli ödendi. Fakat, MEB eğitim kurumlarından doğalgaz teminat bedeli alınmaması gerekiyor.
- lSigorta iş ve süreçlerine ait yükümlülüklerin yerine getirilmemesi niçiniyle Toplumsal Güvenlik Kurumu tarafınca uygulanan toplam 4 milyon 921 bin liralık idari para cezası bakanlık bütçesinden ödendi lakin ilgililere rücu edilmedi.