Saros turizmi ‘Zirve’de: ‘Deniz Hudut Kapısı, Enez’i canlandıracak’

Enez’de Edirne İş İnsanları Derneği ve İktisat Gazetecileri Derneği işbirliğinde gerçekleştirilen 2. Saros İktisat Zirvesi’nde bölgedeki turizm konuşuldu. İktisat Gazetecileri Derneği Lideri İktisat Müellifi Celal Toprak’ın moderatörlüğünü yaptığı panele konuşmacı olarak iştirak sağlayan Edirne Ticaret ve Sanayi Odası(ETSO)Başkanı Recep Zıpkınkurt, Enez’de imali başlatılan gümrük limanının değerine değindi.

Zıpkınkurt; “Edirne’de üç hudut kapımız var ve her gün 7 bin civarında yabancı turist geliyor. Bu sayı hafta sonu 9-10 bin şahsa çıkıyor. Gelen turistlerin birçok Bulgar ve Yunan yüklü oluyor. Bu manada deniz ticareti ve gümrük kapımızın epey kıymetli olduğuna inanıyorum. Uzun senelerda da daima hayal ettiğimiz bir şeydi. Enez’de daima Dedeağaç’a bir feribotla gidebilmek isterdim. İş insanlarıyla da bunu ticari olarak yapabilir miyiz diye konuşuyorduk. Lakin vizyoner bir Vali Edirne’ye geldi ve hayallerimizi gerçekleştirdi. Deniz gümrük kapısının Enez’e katma kıymet kazandıracağına inanıyorum. Zira hem Enez’de biraz daha turizm kalitesi yükselecek ve daha varlıklı turist gelecek. Teknesi olan turistler Enez limanına gelip buradaki otellerde konaklayacak. Buradan da Dedeağaç’a geçecek. Önemli bir turizm sirkülâsyonu olacak. Çok değerli ve pahalı buluyorum” dedi.

“YEREL YÖNETİCİLERİN ACİL TAHLİL BULMASI LAZIM”

Öteki yandan Saros Bölgesi’ne yaz aylarında gelen günübirlik tatilcilere de değinen Zıpkınkurt; “Benim yazlığım da Saros’da lakin yazlığıma gidemez durumdayım. Olağan ki yerli yabancı turistleri ağırlamak epeyce kıymetli, esnafımız iş yapsın. Fakat ortak akıl üretebilmeliyiz. Saros’ a gelen beşerler otomobiline kumanyasını alıp yoldan meyve alıp kıyıda bu eserleri tüketen beşerler. Bu beşerler esnaftan rastgele bir şey almıyor. Kumanyasını yanında getiriyor ve burada otele gelen yahut mesken yatırımı yapan insanların rahatını kaçırıyor. ötürüsıyla bizim bunlara tahlil bulmamız lazım. 70 km. kıyı alanımız var. Saros, Enez’den başlayıp Korudağı’na kadar gidiyor. Bu ülkede epeyce hoş bir kıyımız var. Bu kıyılara soyunma kabinleri, tuvaletler, duşlar yapalım. Yazlıkçıların yahut otellerin içine günübirlikçileri sokmayalım. Onlar farklı bir yerde konaklasınlar. Çalışmalar yapmak lazım. Buradaki yatırımların daha kıymetli olması lazım. Gelen yazlıkçılar, var olan yazlıkların pahasını düşürüyor, huzursuzluk yaratabiliyorlar. Günübirlikçi ve yazlıkçı, turizmcileri ayırmadığımız sürece Saros bölgesinin kalkınması mümkün değil. 15 yıldan beri tıpkı şeyleri söylüyorum. Lokal yöneticilerin acil tahlil bulması lazım, diğer baht yok. Dünyada örnekleri var. Bu örnekleri ticaret odaları ve belediyelerle paylaşıp, proje yapmayı önerdim. Mecidiye kıyısında bir tane tuvalet, duş kabini vs. yok. Bu mevzuda proje hazırlanırsa destekçi oluruz” diyerek bölgede meseleleri anlatarak, tahlil noktalarına da değindi.

“ÇARPIKLIK VAR LAKİN ANA OMURGA SAĞLAM”

Enez’de İnci Otel’in işletmeciliğini yapan Edirne İş İnsanları Derneği İdare Konseyi Lideri Hakan İnci ise, Enez’e gelen konukların para harcayabileceği alanların olmadığını söylemiş oldu. İnci; “Ben 17 yaşımda Enez’e geldim. Şuan 48 yaşındayım ve 31 yıllık hayatımın 3 aylık sürecini burada geçirdim. Saros kıyısı epey uzun bir şerit. Başka bölgelere nispeten planlı bir yapılaşmamız da var. Çarpıklıklar var ancak bir daha de ana omurgası sağlam. Yalnızca deniz değil önemli orman kapasitemiz de var. Enez’de de ormanlık alanlar korunuyor. Bunların haricinde önemli tarihi geçmişimiz var. Burada 10 bin yıllık bir geçmiş var. Onarımı bitmek üzere olan Küçük Ayasofya dediğimiz camii var. Zayıf yanlarımız da var. ömrün yaşayışına dair bir planlamamız yok. Günübirlikçileri, çadırları ne yapmalıyız, yazlıkçılara nasıl bir model önermeliyiz? Sahiden para harcamak için gelen paralı turistlere nasıl bir alternatif sunmalıyız? Bu bölgede Erikli de dâhil ‘Günde 5 bin harcayacağım’ diyen aileye verebileceğimiz bir alternatif yok. Harcatamıyoruz zira o denli bir yatırımımız yok. Şuan itibariyle de o denli bir amacımız de yok. Bunlar bizim zayıf yanlarımız. Altyapıda eksikliklerimiz var. Belediyelerin gücü yetmiyor. Başka yandan Sayın Valimizin öncülüğünde lokal kaynaklarla tamamlanacak olan gümrük limanı çalışması var. Bu çalışmalara ek olarak özel dalın de yapması gereken şeyler var” dedi.

“PERSONEL BULAMIYORUZ”

Bölgede yaşayan vatandaşların Enez kıyısına gitmediğini de lisana getiren İnci; “Gümrük kapısı Enez’i yakın gelecekte yükseltebilir. Marka kuruluşlarının yaz aylarında Enez’e gelmesi lazım. Biz İnci ailesi olarak 30 yıldır burada yeldeğirmenlerine karşı savaşıyoruz. Enez 30 yılda epeyce değişti lakin beklenen bir gelişme olmadı. Enez merkezdeki beşerler kıyı bölümüyle bütünleşmedi. Maalesef müşteri portföyü daima dışarıdan gelenler. Bugün Enez’de yaşayanlar gidip kıyıya yemek yemiyorlar. Kış aylarında buradaki işletmelerin yaşaması lazım ki hizmet kalitesi korunsun. Her geçen gün hizmet kalitesi düşüyor. Turizm denilen şey ise büsbütün hizmetle ilgili bir şey. Orta eleman eksikliği çok yüksek. İşçi bulamıyoruz. Turizm kalkınması için teklifim mutlaka yereldeki gençleri eğitip istihdam etmeliyiz. Model oluşturup dışarıdan orta elaman aramamamız lazım. Yeri geliyor kendimiz oda düzenliyoruz. Saros’un geleceğinden umutluyuz. Pandemiden daha sonra önemli bir biçimde yazlık talebi var. Daima İstanbul merkezli satışlarımız var. Gelenler önemli paralarla yazlık aldıkları için aslında para manasında da potansiyelleri var. Bunu düzgün pahalandırmak gerekiyor” açıklamasını yaptı.

yatırım tavsiyesi içermez