Prof. Dr. Burak Arzova’dan Kur muhafazalı mevduat uyarısı: ‘Yapmayın’

Resmi Gazete’de yayımlanan düzenlemeyle Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) YUVAM hesabı kapsamı genişletildi.

Mevzuya ait değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Burak Arzova, ‘yapmayın‘ diyerek uyardı.

Toplumsal medyadan bir görüntü yayımlayan Arzova şunları söylemiş oldu:

“- Kur muhafazalı mevduat sisteminde geri dönüşler başladı. Sisteme girenler bugünden itibaren paralarının ve bedel artışlarının neler olduğunu görmeye başladılar lakin bugün itibariyle Resmi Gazete’de bir uygulama geldi ki buna ben akıl sır erdiremedim.

– ‘Yuvam hesabı’ ismiyle bilhassa yurt haricinde yaşayan, oturma müsadesine sahip ya da ikili vatandaşlık sahibi bireylere Türkiye’de hesap açmaları kaydıyla belli bir gelir vaadedilmişti. Onlar da KKM’den yararlanacaktı. Lakin bu yabancılara da tanındı. Yani Türk vatandaşı olmayanlar da ülkeye yabancı para getirip bundan gelir elde edebilecekler.

– Ben bunun ismini koyamadım. Bunu bir kez daha düşünmekte yarar var.”

YABANCILAR DA FAYDALANABİLECEK

Yurt haricinde yerleşik şahıslar ilgili bildiride şöyle tanımlandı:

“Yurt haricinde oturma yahut çalışma müsaadesi ya da hakkı bulunan yahut adres kayıt sisteminde yerleşim yeri bilgisi olarak yurt dışı adresi kayıtlı olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı gerçek şahıslar, 29 Mayıs 2009 tarihindeki ve 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu’nun 28. unsuru uyarınca Mavi Kart verilenler ile bankalarda hesap açma kaidelerini taşıyan yabancı asıllı gerçek ve hükmî şahıslar.”

Fıkranın devamında ise bankada hesap açma koşullarını taşıyan yabancı asıllı gerçek ve hukukî şahısların de YUVAM hesabından yararlanabileceği karara bağlandı.

YUVAM hesabında da DTH ve altın hesaplarının dönüşümünde olduğu üzere masraf yahut komite ödenebileceğine ait kararlar bildiriye eklendi.

yatırım tavsiyesi içermez