Petrolde Çin gölgesi: Brent ne kadar oldu? (6 Eylül 2022)

Petrol piyasasında iki kıymetli gösterge fiyat içindeki ayrışma da dikkat çekti. Brent petrol 95 doların altını test ederken, ABD ham petrolünde yüzde 2’yi aşan yükselişle 90 dolar düzeyinin üzeri görüldü.

Dün 96,99 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 95,74 dolar düzeyinde tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı bugün saat 09.20 prestijiyle kapanışa bakılırsa yüzde 0,80 azalarak 94,97 dolar oldu. Tıpkı dakikalarda Batı Teksas çeşidi (WTI) ham petrolün varili 88,67 dolardan alıcı buldu.

GÜNLÜK 100 BİN VARİL ÜRETİM KESİNTİSİ

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı kimi üretici ülkelerden oluşan OPEC+ kümesi, dün çevrim içi düzenledikleri 32’nci Bakanlar Toplantısı’nda ekim ayı için kümenin ağustostaki üretim düzeyine geri dönmesi konusunda anlaştı ve günlük 100 bin varil üretim kesintisine gitme sonucu aldı.

Grubun bu sonucu, piyasa oyuncuları tarafınca “sembolik bir düşüş” olarak algılandı. Uygulama zorlukları niçiniyle gerçekleşecek kesintinin bu düzeyin de altında kalacağına dair beklentiler karar öncesinde yükselen fiyatların gerilemesine niye oldu.

Suudi Arabistan Güç Bakanı Abdulaziz bin Selman 22 Ağustos’ta yaptığı açıklamada, kümenin petrol meblağlarında son devirde yaşanan düşüşlere karşılık üretimi kısmaya hazır olduğunu belirtmişti.

Çin’de bir daha alınan Covid-19 önlemlerinin yol açtığı zayıf talep beklentileri ve ekonomik yavaşlamaya dair telaşlar ise fiyatları baskılamaya devam ediyor.

Brent petrolde teknik olarak 95,66 ile 96,67 dolar aralığının direnç, 94,65 ile 93,64 dolar aralığının ise dayanak bölgesi olarak izlenebileceği belirtiliyor.

yatırım tavsiyesi içermez