Mustafa Gültepe: Firmaların ayakta kalması için kur 9 lira olmalı

İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Lideri Mustafa Gültepe, döviz kuru enflasyonun üzerinde olduğu sürece dalın ayakta kalma bahtının olduğuna işaret ederek “Kurların hipertansiyon üzere fırlamasını kimse istemez. Sonuçta bedenin kimyası bozuluyor. Dolar kurunun olması gereken nokta 9 lira. Bu düzey bir yerde ihracat ve üretimi daha da takviyeler. Yılbaşı geliyor. Rekabet etmem, çalışanlara yüzde 20-25 artırım vermem için kur 9 TL olmalı. Kur 8.75’e inerse ayakta kalma bahtım yok” dedi. Türkiye’nin artık rekabet edecek kur düzeyine gelmesi gerektiğini anlatan Gültepe, “Kur 8.85’e çıkıyor 8.30’a iniyor. Yabancı bizden daha fazla takip ediyor TL’yi. Bunu hesaplayarak alımları Türkiye’ye kaydırıyorlar. Dalga yüksek. Beyin kanaması olmadan ortadaki istikrarın sağlanması lazım” tabirini kullandı.

Gültepe, hammadde fiyatlarındaki artış niçiniyle son 1 yılda sermayeye olan muhtaçlıklarının yüzde 40 arttığını, üretici fiyatlarının arttığını, eser fiyatlarının da kademeli artacağını deklare etti.

Mustafa Paşahan (soldan), Mustafa Gültepe, Urfi Akbalık Malatya’da ki dokuma ve hazır giysi tesislerini gazetecilerle bir arada gezdi.

386 BİN YENİ İSTİHDAM

Teşvikli yatırımların 6.8 milyar TL’lik kısmının 5 ve 6’ncı bölgelere yapıldığını bildiren Gültepe, “Sektörün Anadolu’da en epeyce teşvikli yatırım yaptığı vilayetler sıralamasında 1.6 milyar TL ile Batman birinci sırada yer alıyor. Batman’ı 934 milyon TL ile Malatya ve 823 milyon TL ile Diyarbakır izliyor” dedi. Son periyotta aldığı dev yatırımlarla adeta global markaların üretim üssüne dönüşen Malatya’da fabrikaları ziyaret eden Mustafa Gültepe, gazetecilere yaptığı açıklamada İstanbul’u moda merkezi Anadolu’yu üretim üssü yapmak için kolları sıvadıklarını aktardı.

Gültepe, “İhracatçı firmalarımız yüzde 85-90 kapasite ile çalışıyor. Kapasitemiz yılbaşına kadar dolu olduğu için kimi siparişleri geri çevirmek zorunda kalıyoruz. Avrupalı ve ABD’li markalar muhtaçlıklarını Çin ve Uzakdoğu yerine Türkiye’de karşılama eğilimindedir. İstanbul’daki her firmanın Anadolu’da ayağı olmalı. Bu yılın birinci 8 ayında 12 milyar 868 milyon TL ihracat yaptık. Gelecek dört ayda bir aksilik çıkmazsa ihracatta birinci defa 19 milyar doların üzerinde bir sayıya imza atacağız” dedi.

yatırım tavsiyesi içermez