Marketlerde satılan malın yerine yenisi gelmiyor, kota konulan eser sayısı arttı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “İngiltere’de raflar boş, bizde hiç bir vakit bu biçimde bir şey olmadı” kelamlarının üzerinden epeyce geçmeden marketlerde kotalı satışlar ve boş raflar baş göstermeye başladı. Market raflarındaki etiketler günden güne değişirken raflara eser koymakta zorlanan marketler ise devayı kotalı satışlarda buluyor.

Marketlerde; yağ, şeker, un, salça, süt üzere eserlerde daha evvel uygulanan 10 adet satış kotası, geçen günlerde 5’e düşürülmüştü, bugün ise 2’ye indi. Geçen ay 9.75 TL’ye satılan 100 gramlık Türk kahvesi de zamlanarak 13.90 TL oldu ve yeni artırım tasasıyla kota uygulanan eserler listesine eklendi. Birfazlaca markette Türk kahvesi almak isteyen yurttaşa en çok iki adet satılabiliyor. Yurttaş sokakta kuyruklarda bekleyip pazarda tezgâh tezgâh ucuz eser ararken marketten de kotayla alışverişe mahkûm edildi.

Daha evvel fahiş fiyat uyguladıkları teziyle rekor cezalara tabi tutulan ve halk içinde üç harfliler olarak bilinen zincir marketlerde çalışanlar mağazalara mamüllerin hayli az geldiğini belirtiyor. Çalışanlar biroldukca eserde kesin kural olduğunu ve ikiden çok eser satamadıklarını söylerken bu mamüllerin listesinin de gün geçtikçe arttığını belirtiyor. Geçen aylarda un ve yağ üzere eserlerde kota uygulanırken artık salça, süt ve Türk kahvesini de ikiden çok satamadıklarını söyleyen bir market çalışanı, “Farklı markalardan alsanız bile ikiden çok eseri kasadan geçemiyorum maalesef” dedi. Tuvalet kağıdı reyonunun niye boş olduğunu sorduğumuzda ise “Neredeyse bir aydır gerçek düzgün gelmiyor” diye konuştu.

ESER SAYISI HER GÜN DÜŞÜYOR

Markete eser gelmediğini söyleyen bir öbür zincir market çalışanı ise, “Bizim firmada kesin bir kural yok lakin inisiyatif almak zorunda kalıyorum. Zira şu an marketimde yağ yok örneğin, yarın sabah gelecek lakin yalnızca 10 tane. Ben başka müşterilere de satış yapmak için bu inisiyatifi almak zorunda kalıyorum. Depoda eser olmadığını söylüyorlar bize, o yüzden de epeyce az geliyor eserler. Korkarım bunlar daha âlâ günler zira gelen eser sayısı her geçen gün düşüyor” diye konuştu.

SATILAN MAL YERİNE KONULAMIYOR

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yükselen döviz kurlarının tüm eserlerde fiyat artışına niye olduğunu belirterek “Esnaf, ekonomik gelişmelerde bir saat daha sonrasını bile iddia edemediği için vadeli alışverişler durdu, talep düştü, üretim sınırlandı” dedi. Esnafın sattığı eseri tıpkı fiyatla yerine koyamadığını lisana getiren Gürer, “Vadeli satışın durması talebi kıymetli ölçüde daraltacak. Belirsizlik piyasaları olumsuz etkiliyor” yorumunu yaptı. Taban fiyat görüşmelerine de değinen Gürer, “Rakamın 5 bin TL olması halinde bile geçen yılki taban fiyatın alım gücünü yakalama bahtı yok” dedi.

yatırım tavsiyesi içermez