Hastanenin maliyeti yarıya yarıya düşük gösterilmiş

Türkiye İktisat Siyasetleri Vakfı (TEPAV) tarafınca yayımlanan Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) tahlil raporu tartışmalı kent hastaneleriyle ilgili skandal bir hesap yanılgısını ortaya çıkardı.

Sözcü’den Erdoğan Süzer’in haberine nazaran, KÖİ uzmanları Uğur Emek, Coşkun Cangöz ve Nurhan Uyduranoğlu Karaca tarafınca yazılan rapora göre, Bilkent Şehir Hastanesi’nin (BŞH) KÖİ modeliyle mi yoksa devletin kendi imkanları kullanılarak klasik teknikle mi yapılacağına karar verilirken KÖİ modeli lehine hesap yanlışı yapıldı.

YÜZDE 173 KIYMETLİ

Periyodun Sıhhat Bakanlığı yetkilileri BŞH’nin KÖİ modeliyle yapılmasının klasik prosedüre göre yüzde 75 daha ucuza mal olacağını hesapladı. Lakin uzmanlar, hastanenin KÖİ modeliyle yapılması yüzünden yüzde 173 daha değerliye mal olduğunu hesapladı. Hesap yanlışı yüzünden daha ucuza mal olacak diye KÖİ modeline karar verildi. Sıhhat Bakanlığı, BŞH’nin KÖİ modeliyle yapılması halinde toplam maliyetin devrin fiyatlarıyla 3 milyar 947 milyon liraya, devletin kendi imkanlarıyla yapılması halinde 5 milyar 198 milyon liraya mal olacağını hesapladılar. Lakin TEPAV raporu, hastanenin KÖİ modeliyle üretim maliyetinin 6 milyar 776 milyon lira, devletin kendi imkanlarıyla üretim maliyetinin ise yalnızca 3.9 milyar lira olduğunu ortaya çıkardı.

KARAR ALMA SÜRECİNİ ETKİLEDİ

Raporda, hastanenin KÖİ modeliyle daha ucuza, devletin kendi yapması halinde ise daha değerliye mal olacağına ait hesap ‘maddi hata’ olarak nitelendirilirken, “Hesaptaki sapma, karar alma sürecini etkileyecek kadar yüksek bir farktır. Tahlilin doğruluğu hayati ehemmiyete sahiptir” tespiti yapıldı.

İNŞAAT ÜNİTE PAHASI İLE FAİZ HESABI KUSURU VAR

TEPAV raporuna bakılırsa, KÖİ modelini ucuz gösteren hesap kusuru, dikkate alınan iskonto oranından kaynaklanırken devletin kendi imkanlarıyla hastane üretim maliyeti hesabındaki kusur maliyetlerin şişirilmiş gösterilmesinden kaynaklandı. İnşaat maliyetinde ihalenin yapıldığı 2011 yılındaki 1.144 TL yerine 2016 yılındaki 1.610 TL ünite maliyet alındı. Ayrıyeten kredinin maliyet hesabında da 2010 yılı yerine daha yüksek olan 2016 yılı faiz oranları alındı.

yatırım tavsiyesi içermez