Ekonomist Atilla Yeşilada’dan dolar kuru kestirimi

Kur Muhafazalı Mevduat’ın birinci vade dönüşleri başlarken, ekonomist Atilla Yeşilada bu dönüşleri, hasılatları, KKM’nin getirisini ve sistemini yorumladı.

Dolar/TL için ise Yeşilada tarih ve düzey verdi.

Yeşilada, şu açıklamaları yaptı:

“Ukrayna savaşı olmasaydı onun cari açığımız da bize getirdiği yük olmasaydı ve ruhsal olarak insanlarda tedirginlik yaratması olmasaydı tahminen bu seneyi bu sistemle çıkartabilirdik ancak ben artık bu biçimde bir umut görmüyorum. Yani hani şayet mayıs haziran ayında patlamazsa yaz aylarında döviz kuru bir daha patlayacak. TCMB beklenti anketinde iştirakçilerin yıl sonu dolar kuru iddiası 16,5. Ben bunu biraz çok optimist buluyorum. Benim başımda daha hayli 18 ile 20 içinde bir dolar kuru gayesi var. Ekim’den itibaren duracağı zirve düzeyimi o noktadan daha sonra geçen sefer KKM’yi icat ettiler. Tahminen şapkada öteki tavşan vardır. Şapkada diğer tavşan yoksa bu biçimde döviz denetimine geçeceksiniz.

“Şu anda programın hayatta kalan, bakın çalışan demiyorum. Hayatta kalan tek ayağı bu KKM ve hükümet o paralar bir daha dövize çevrilirse TCMB rezervlerinin burada oluşacak olan tsunamiyi engelleme yetmeyeceğini da epey uygun biliyor. ötürüsıyla bu bir manada bir berbat alışkanlık, uyuşturucu bağımlılığı üzere bir şeye geldi. Maliyeti ne olursa olsun KKM devam ettirilecek ve oradan gelen dövizle de TCMB kaynaklarına giriyor, döviz kuru daima müdahale edilerek doların ve hatta euronun paha kazanması engellemeye çalışacak ki vatandaşın KKM’ye geçmesi için ikinci bir teşvik verilsin. Bunlar günlük bağlamda ya da öngörülebilir vadede çalışabilecek programlar lakin problem şu Hastalığı değil ağrıyı tedavi ediyorsunuz. Yani bedende kanser ya da ülser ya da migren ne var ise yayılıyor sonuçta siz enflasyonla başa çıkamadığımız sürece siz daha fazla bütçe açığı fazlası üretemediğiniz sürece siz Türkiye’nin üretimini artırmadığınız sürece bir yerde bu patlayacak.

“18 – 20 TL ARASI”

Ukrayna savaşı olmasaydı onun cari açığımız da bize getirdiği yük olmasaydı ve ruhsal olarak insanlarda tedirginlik yaratması olmasaydı tahminen bu seneyi bu sistemle çıkartabilirdik lakin ben artık bu biçimde bir umut görmüyorum. Yani hani şayet mayıs haziran ayında patlamazsa yaz aylarında döviz kuru bir daha patlayacak. TCMB beklenti anketinde iştirakçilerin yıl sonu dolar kuru kestirimi 16,5. Ben bunu biraz çok optimist buluyorum. Benim başımda daha epeyce 18 ile 20 içinde bir dolar kuru amacı var.

Ekim’den itibaren duracağı zirve düzeyimi o noktadan daha sonra geçen sefer KKM’yi icat ettiler. Tahminen şapkada öteki tavşan vardır. Şapkada öbür tavşan yoksa bu biçimde döviz denetimine geçeceksiniz. Durmaz ki bir sefer gittikten daha sonra.

Yani bunu bir poker stratejisi olarak görmek lazım. Sizin önünüzde 500 bin liralık çip var. Karşınızdaki pokercini 10 bin liralık çipi kalmış size 50 kez rest çekersiniz adamı. Bir adedini de kazansanız kâfi aslına bakarsanız. Bu da o denli bir şey. Merkezde harcanacak döviz kalmadığı anlaşıldığı anda ya da o noktaya yaklaşıldığı anlaşıldığı anda ferdî spekülatörler tahminen yurtharicinde TL şort girecek olanlar ve yüksek birikim sahibi, tasarrufçular natürel ki dövize kaçacak. Dış borç vadesi gelen, dış borçlarını ödeyemeyeceği çekincesine kapılan kurumsallarda mecburen onlara katılacak”

yatırım tavsiyesi içermez