DÜZGÜN Partili Yılmaz anlattı: Merkez Bankası rezervleri tabanı gördü

YETERLİ Parti Genel Lider Yardımcısı ve eski Merkez Bankası Lideri Durmuş Yılmaz, bugün Fox TV’de gazeteci İsmail Küçükkaya’nın Çalar Saat programına konuk oldu.

Durmuş Yılmaz, “Merkez Bankası’nın şu andaki brüt rezervi, Sayın Başkan’ın söylemiş olduği sayı, 123 milyar dolar. Ama bunun ortasında, bir sent Türkiye Cumhuriyeti devletinin Merkez Bankası’nın kazanılmış parası yok. Merkez Bankası’nın net rezervi, eksi 37 (milyar dolar) geçen hafta itibariyle. Her gün daima değişiyor bu lakin eksi 40 milyar dolar civarında an itibariyle dolanıp duruyor” dedi.

Yılmaz, özetle şunları söylemiş oldu:

“Şu anda yüz yüze olduğumuz işsizlik, fakirlik, açlık, ödenemeyen faturalar, sefalet, bunların hepsi birer sonuç. Tek bir sebebi var bugün itibariyle bunun o da ulusal prestijimiz olan, namusumuz olan Türk lirasının itibarsızlaştırılması ve bu itibarsızlaştırmanın kararı da karşı karşıya olduğumuz denetim edilemeyen enflasyon. Başkaları buradan çıkan, hepsi birer sonuç. Ve bu denetim edilemeyen, denetim altına alınamayan, prestiji yükseltilemeyen Türk lirasının sebebi de işte bu kurumsal kimlik erozyonu. Şayet enflasyonla uğraşta samimi olsak ve bugüne kadar, 2001 krizinden bu tarafa kadar ödediğimiz bu maliyetleri de dikkate alarak yine tekrar ödememek üzere geniş, dört şeritli yolda yürümeye devam etsek, yan yollara sapmasak, çıkmaz sokaklara girmesek bu işlerin üstesinden daha düşük maliyetle mutlaka geleceğiz. Maliyeti son derece yüksek lakin akılla izah edilemeyecek bir durum, epey acı, epey makus.”

Yılmaz, Merkez Bankası liderlerinin bakılırsavden alınmalarına ait ise “Hangi alınan ekonomik siyaset burada sonuç verebilir? Zira alınan siyasetler akşamdan sabaha tesir göstermiyor. Bunların bir vakit içinde aşikâr noktalarda, belirli değişkenleri etkileyerek sonuca gitmesi lazım. Lakin biz bu sabrı bir türlü gösteremiyoruz” değerlendirmesini yaptı.

“SİYASİ MÜDAHELE MERKEZ BANKASI BÜSBÜTÜN ELE GEÇİRİLMİŞ VAZİYETTE”

Yılmaz, şu biçimde devam etti:

“Hükümet, Türk lirasının prestijini korumakta başarısız oldu. Bu başarısızlığın faturasını yıkacak bir, taşıyacak faturayı kesecek bir yer arıyor ve onun ortasında başta Merkez Bankası liderleri olmak üzere faturayı kesti. Baktı ki o lider olmuyor. Yeni gelen liderle yola devam etmek istedi, bir daha tıpkı durum var. ötürüsıyla her keresinde da bu başarısızlığın sorumluluğunu üstlenip gerçek siyasetleri uygulamasına müsaade vermediği için ve bu sorumluluğu kendisi almadığı için de daima bir sorumlu arıyor. Bunun manası şu; ‘Merkez Bankası’nı ben yöneteceğim, ötürüsıyla ben karar vereceğim ötürüsıyla benim atadığım şahıslar de benim verdiğim sonucu uygulamaya geçirmek’, problem bundan ibaret. Yani siyasi müdahale, artık Merkez Bankası büsbütün ele geçirilmiş vaziyette.”

“EKSİ 40 MİLYAR DOLAR CİVARINDA DOLANIP DURUYOR”

Merkez Bankası rezervleri hakkında Yılmaz, “Merkez bankasının şu andaki brüt rezervi, Sayın Başkan’ın söylemiş olduği sayı, 123 milyar dolar. Lakin bunun ortasında, bir sent Türkiye Cumhuriyeti devletinin Merkez Bankası’nın kazanılmış parası yok. Merkez Bankası’nın net rezervi, eksi 37 (milyar dolar) geçen hafta itibariyle. Her gün daima değişiyor bu ancak eksi 40 milyar dolar civarında an itibariyle dolanıp duruyor” diye konuştu.

yatırım tavsiyesi içermez