CHP’li Akın EPDK’nin yeni tarifesini kıymetlendirdi: ‘Yurttaşa örtülü artırım yapıldı’

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Güç ve Alt Yapı Projelerinden Sorumlu Genel Lider Yardımcısı ve Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, Güç Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) deklare ettiğı yeni tarifeyi kıymetlendirdi. Akın, şu biçimde konuştu:

“VATANDAŞIN BEKLEDİĞİ İNDİRİM KELAMDA KALDI”

“1 Nisan’da mesken ve ticarethaneler için farklı bir düzenleme yapıldı. Endüstriye yüzde 25’i bulan artırım yapılırken, mesken ve ticarethane aboneleri için adeta örtülü bir artırım yapıldı. Öbür bir deyişle vatandaşın ödediği çıplak ünite fiyatında küçük bir indirim yapılırken, özel dağıtım şirketlerinin aldığı dağıtım bedeline hayli daha büyük bir artış yapılmış oldu. Sonuç olarak mesken ve ticarethanelerde kilovatsaat başına alınan elektrik fiyatları zamlanmış oldu. Düşük kademede meskenlerde ve ticarethanelerde dahi faturalar artacak. Vatandaşın beklediği indirim bir daha kelamda kalırken, özel dağıtım şirketlerinin aldığı dağıtım bedelini artırım yapılmış oldu. TRT hissesini kaldırmakla övünen AK Parti iktidarı, faturalarda TRT hissesini neredeyse iki üç katı fiyatında artış manasına gelecek bir düzenlemeyi sessiz sedasız hayata geçirmiş oldu.”

Hususla ilgili yazılı açıklama da yapan Akın, şunları aktardı:

MESKEN VE TİCARETHANELERE İNDİRİM

Yeni tarife ile mesken abonelerinde düşük kademede alınan kilovatsaat başına çıplak elektrik ünite fiyatı 79,4622 kuruştan 78,9190 kuruşa; yüksek kademede alınan kilovatsaat başına çıplak elektrik ünite fiyatı ise 134,8829 kuruştan 134,3397 kuruşa düştü.

İNDİRİM VATANDAŞA YANSIMAYACAK

Meskende çıplak fiyatta yapılan indirim vatandaşa yansımayacak, zira özel şirketlere ödenen dağıtım bedelini artırdılar. Hem düşük hem yüksek kademede kilovatsaat başına şirketlere ödenen dağıtım bedeli 32,9483 kuruştan 33,5187 kuruşa çıktı. Buna bakılırsa dağıtım bedeli kilovatsaat başına 0,5704 kuruş artmış oldu.

DAHA FAZLA ÖDEMEK ZORUNDA KALACAK

Meskende yapılan indirim oranından daha fazla fiyatta dağıtım bedelinde artış yapılması vatandaşın faturasına yansıyacak. Buna bakılırsa meskende kilovatsaat başına vatandaş 0,0272 kuruş daha fazla ödeyecek. Yapılan bu düzenlemeyle ayrıyeten ticarethane aboneleri de kilovatsaat başına 0,0278 kuruş daha fazla ödemek zorunda kalacak.

DÜŞÜK KADEMEDE MESKENDE 6,5 LİRA, TİCARETHANEDE 25 LİRA ARTIŞ

Meblağlar epey düşük görülebilir fakat dağıtım bedeline yapılan yaklaşık yüzde 1,8 fiyatındaki artırım faturalara artış olarak yansıyacak. Taban 240 kilovatsaat elektrik tüketiminde mesken abonelerinde artış bir aylık faturada en az 6 lira 52 kuruş olacak. Ticarethanede birinci kademe olan 900 kilovatsaatlik tüketimde ise artış 25 lira 2 kuruş olarak gerçekleşecek. İktidar faturalara yansıması en çok 3 lira olan TRT hissesini kaldırmasının üzerinden çabucak hemen 3 ay geçmeden dağıtım bedeli üzerinden vatandaşa örtülü artırım yaptı.

yatırım tavsiyesi içermez