Bakan Nebati’den ‘faiz’ açıklaması: Yapabildiğimi nazaranceksiniz

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, HaberTürk muharriri Sevilay Yılman’a konuştu. Nebati, faizleri düşük tutarak ekonomik büyümeyi ve ihracat potansiyelini rekabetçi kur ile sağlama tarafındaki iktisat siyasetinin başarılı olup olmayacağına yönelik soruya, “Evet. Natürel ki! bakılırsaceksiniz. Çok süratli bir biçimde düzelecek iktisat. Kâfi ki bize güvenilsin. Dün görüşmede bankacılar da vardı. ‘Güvenin, inanının bize’ dedim. Faiz artırmayacağız. Bu işi faiz artırmadan da yapabildiğimizi nazaranceksiniz. Yalnızca inanç” cevabını verdi.

Nebati, Merkez Bankası’nın piyasaya müdahale etmesinin modele uygun olduğunu söylerken, “Çünkü dışarıdan rastgele bir taarruz yok. Çok net olarak söylüyorum. İçeride birkaç manipülatif, spekülatif işlemeler var. Merkez Bankası da onların bu ataklarına karşı atak yapıyor” açıklamasını yaptı.

“2800 TL İLE BİR ADAM GEÇİNEBİLİR Mİ?”

Nebati, taban fiyat hakkında ise, “İyi olacak. Çok uygun olacak. Olması gerektiğini söylemiş oldum. Bizde de çalışan var. Biz daha üç ay evvelinde artırım yapmaya başladık maaşlara. Biroldukca firma fiilen de başladı artırım yapmaya. Artırım olacak natürel. 2800 TL ile bir adam geçinebilir mi? O denli şey olur mu? Olmaz! Vereceğiz. Minimum fiyatın olabilecek en hakikat sayıda olması konusunda en büyük destekçilerden biriyim. Bırakın bakan olarak desteklemeyi. İşveren olarak destekliyorum” diye konuştu.

Yılman’ın yönelttiği sorular ve Nebati’nin verdiği karşılıklardan kimileri şöyleki:

-Peki sayın cumhurbaşkanı 5/6 ayda düzelecek dedi. nasıl olacak bu?

“Bize güvendiğiniz anda. İnandığınız anda bu iş çözülür. Kahır yok. Türkiye’nin makro ekonomik göstergesinde hiç bir biçimde hiç bir sorun yok. İtimat tesis edelim. Sıkıntılar var ancak bunun üstesinden gelebilecek de fazlaca kuvvetli bir altyapımız var. Yalnızca ve yalnızca insanları inandırmamız, geri adım atıp atmayacağımızı bilmeleri, kararlılığımızı anlamaları, samimiyetimize inanmaları gerekiyor. Bu kadar!”

Kamuoyu sizden daha fazla açıklama bekliyor. Daha fazlaca anlatmanız gerekiyor modelinizi…

Anlatacağız. Yavaş yavaş. Hazırlıklarımı tamamlıyorum. Evvel MYK’ya daha sonra kabineye sunacağım ve daha sonra da kamuoyunun karşısına geçip anlatacağım. “Buyrun sorun. Neyi düzeltmemiz gerekiyor söyleyin” diyeceğiz. Despotik bir idare anlayışım yok benim. Demokratik ve özgür piyasaya inanan bir şahısım. Bir kere ben işverenim. Lakin beraberinde da çiftçiyim.

Bakın Sevilay Hanım… Kamuyla iş yapmayan, kamu kurum ve kuruluşlarının önünden bile geçmemiş bir işadamıyım ben! ömründe birinci sefer kamudan maaş alan ve bu maaşı da kendi için harcamayan bir şahısımdır. Yemeyiz, yedirmeyiz! Bunu net söylüyorum. Kimseye eyvallahımız yoktur. Önderimize bağlıyız. Tayyip Erdoğan’a karşın asla bir şey yapmam! Bunu da net söylüyorum. Herkes bilsin.

Pekala bu modeliniz ya tutmazsa?

“Üzülürüm. Zira ya kahramanı olacağım çocuklarımın. Ya da boynu bükük bir biçimde meskene döneceğim ve onların da boynunu bükmüş olacağım. Ben konuta boynu bükük dönemem. Zira şayet o denli dönersem bilirim ki sokaktaki vatandaş, Dicle’deki çoban artık benden umudunu kesmiştir. Boynum bükülürse çalışanların artık memnun olmadığını, işverenlerin benden nefret ettiğini, siyasete ve Türkiye’ye ziyan verdiğimi düşünür, üzülürüm”

Umarım düzelir Sayın Bakan. Nihayetinde hepimiz bu gemideyiz!

“Bravo! Öyleyiz işte. Bitersek daima birlikte biteceğiz. Kazanırsak daima birlikte. Karamsar tablo çizenler var. hiç bir biçimde bize inanmayanlar. Onlara diyorum ki; “Sen maaş alıyorsun. en çok neyini kaybedersin? Enflasyonun altında ezilirsin. Ancak ben bütün varlığımı kaybederim bu iş düzelmezse şayet. 1000 çalışanımız var. 1000 şahısla birlikte bütün varlığımı kaybederim.

yatırım tavsiyesi içermez