ASO Lideri Özdebir’den Merkez Bankası’na: Faize değil enflasyona odaklanın

Ankara Sanayi Odası’ndan (ASO) yapılan yazılı açıklamaya göre ASO’nun eylül ayı meclis toplantısı gerçekleştirildi.

Burada değerlendirmelerde bulunan ASO Lideri Nurettin Özdebir, yüksek faiz ortamında özel kesimin yatırım ve üretim imkanlarının azaldığını, sürdürülebilir bir enflasyon ve faiz seviyesinde Türkiye iktisadına olan inancın tesis edilmesinin değer taşıdığını belirtti.

Türk lirasına itimat algısını oluşturacak ortam ve siyasetlerin acele biçimde devreye girmesi gerektiğine işaret eden Özdebir, “Kısa periyotta, bu siyaset tercihiyle sağlanacak güzelleşmeyle orta ve uzun vadeli siyasetler ortaya koyup, üretim iktisadına acilen geçmek zorundayız.” tabirini kullandı.

Özdebir, enflasyon iktisadın en değerli gündem hususu olmaya devam ederken, besin itişli fiyat artışlarının da enflasyonun yükselmesine niye olduğuna dikkati çekerek, enflasyon düşüşü için para siyasetinde gerektiği kadar sıkılaştırmanın devam etmesi gerektiğini savundu.

“YENİ FAİZ KARARLARI BELİRSİZLİK OLARAK KARŞIMIZDA”

“Merkez Bankası’nın finansal istikrara odaklanması ve iktisatta para siyasetinin maliye siyasetini destekleyici olduğu bir sistemin kurgulanmasının daha sağlıklı sonuç vereceğini” belirten Özdebir, şunları kaydetti:

“Geçen hafta yapılan para siyaseti şurası kararında siyaset faizi yüzde 19 düzeyinden 100 baz puanlık azalışla yüzde 18 düzeyine indirilmiştir. Merkez Bankası’nın, faiz indirimi münasebetlerinden birisi olan, ‘parasal duruşun sıkılığı ticari kredilerde öngörülenin ötesinde daraltıcı tesir yapmaya başladı’ sözü yanlışsız olmakla bir arada, enflasyon eğilimlerinin bozulduğu ve enflasyon beklentilerinin makus olduğu bir ortamda, faiz düzeyi düşse dahi üretim ve yatırım açısından süratli bir tesirin olacağını zannetmiyorum. Ayrıyeten Merkez Bankası’nın önümüzdeki toplantılarda alacağı kararlar da kıymetli bir belirsizlik olarak karşımızda duruyor. Bu süreçte, Merkez Bankası’nın para siyasetinde öngörülebilirliği olan bir siyaset tercihini ortaya koyması gerektiğini düşünüyorum. Merkez Bankası’nın faiz indirimine odaklanmaktan çok enflasyona odaklanmasının iktisat açısından daha sağlıklı olacağına inanıyorum. Merkez Bankası’nın iktisadın kurallarına bakılırsa faiz düşüşüyle gevşek bir para siyasetine geçiş sinyali üzere gözükse de başka taraftan zarurî karşılık oranı ve reeskont ile ilgili yapmış olduğu daraltıcı siyaset tercihleri ile bir nevi para siyaseti tercihinde bir dengelenme sağlamıştır.”

yatırım tavsiyesi içermez