ZMO Lideri Suiçmez: Mazotta, gübrede, elektrikte de yüzde 1 KDV indirimi uygulanmalı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın temel besin unsurlarında KDV’nin yüzde 8’den yüzde 1’e indirildiğini açıklamasının akabinde buna ait mevzuat düzenlemesi de Resmi Gazete’de yayımlandı. İndirimli KDV oranları 14 Şubat’tan (yarından) itibaren geçerli olacak.

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Lideri Remzi Suiçmez yapılan indirimi olumlu bulduklarını fakat üretimde devamlılığın sağlanması için mazotta, elektrikte özel tüketim vergisinin kaldırılması gerektiğini söylemiş oldu.

‘UYGULAMA OLUMLU FAKAT KÂFİ DEĞİL’

Enflasyonun düşmesi için üretimin artırılması gerektiğini söyleyen Suiçmez şu biçimde konuştu:

“Bazı temel besin mamüllerindeki KDV indirimi pirinç, makarna, et, kahve, su, süt ve süt eserleri, şeker ve şekerli eserler meyve ve sebzelerdeki indirimini olumlu karşılıyoruz. Biz oda olarak da uzun vakittir odamız olarak da treme eserlerdeki tüketicinin kâfi, besine erişmesi için önermişti.

Bu uygulama olumlu lakin, kâfi değil. Yalnızca tüketilen eserlerdeki KDV indirimi değil; asıl üretim şartlarının güzelleştirilmesi, üretimde devamlılığın sağlanması için gübrede yemde mazotta ilaçta sulama suyunda kullanılan elektrikte de KDV indiriminin yapılması, mazotta ÖTV’nin kaldırılması, girdilerde de KDV’nin yüzde 1’e indirilmesi gerekir.

‘DENETİM SEFERBERLİĞİ DEĞİL, TARIMDA ÜRETİM SEFERBERLİĞİ İSTİYORUZ’

Sayın Cumhurbaşkanı beraberinde kontrol seferberliği başlatılacağını söylemiş oldu. Şekilsel kontrollerle, talimatlarla besin kontrolü sürmez, düşmez. Enflasyonun düşmesinin yolu üretimi arttırmaktan geçer. O niçinle kontrol seferberliği değil, tarımda üretim seferberliğinin üretilmesini istiyoruz.