VW'de uyarı grevi: Daha fazla ücrete karşılık fedakarlık

1. VW'de uyarı grevi: Daha fazla ücrete karşılık fedakarlık

VW'de bugün on lokasyondan dokuzunda ilk uyarı grevleri gerçekleşti. Muhtemelen son yıllarda yaşananlardan daha sert olacak bir iş anlaşmazlığının habercisi olmaktan başka bir şey olmayacaklar. Pozisyonlar birbirinden çok farklı: İş konseyi ve IG Metall daha fazla ücret talep ediyor ve Alman fabrikalarının ayakta tutulacağına dair söz veriyor. Şirket ise eskisinden daha az ücret ödemek istiyor ve yer garantisi vermek istemiyor.

Reklamcılık

Neredeyse her yerde grev var

Mevcut toplu pazarlık anlaşmazlığında çalışanlar yüzde yedi daha fazla ücret ve stajyerler için 170 avro daha fazla talep ediyor. Ancak Volkswagen'deki kriz göz önüne alındığında, yönetim kurulunun tasarruf planları konusunda ciddileşmesi durumunda büyük mali kayıplar, işten çıkarmalar ve fabrikaların kapanması riski var. IG Metall'in ülke genelindeki hemen hemen tüm lokasyonlarda uyarı grevi yapılması yönünde çağrıda bulunmasının nedeni budur. İşgücü içinde mükemmel ağlara sahiptir: Çalışanların yaklaşık yüzde 90'ı sendika üyesidir.

Her şey Zwickau elektrikli otomobil fabrikasındaki çalışanlarla başladı. Sabah 9.30'da iki saat çalışmayı bırakıp fabrikanın kapısına taşındılar. “Bıktık” diye slogan attılar ve hoşnutsuzluklarını ıslık ve çıngıraklarla dile getirdiler. Sendika ve iş konseyi 4.000 ila 5.000 katılımcıdan söz etti. Kısa bir süre sonra Chemnitz'deki motor fabrikasının yaklaşık 500 çalışanı da kapının önüne yürüdü; öğle saatlerinde Dresden'deki Şeffaf Fabrikanın 150 çalışanı da onları takip etti. İş konseyi üyesi Uwe Kunstmann, VW'de işlerin parlak bir şekilde devam ettiğini söylüyor.

Yönetim kuruluna performansa dayalı ücretlendirme

Volkswagen Saksonya genel iş konseyi başkanı, Zwickau'daki konuşmasını VW yönetim kuruluyla genel bir anlaşma için kullandı. Uwe Kunstmann, mevcut krizin sorumlusunun çalışanlar değil yönetim olduğunu söyledi. “Aslında yönetim kurulu için performansa dayalı tazminat getirmeliyiz. Ancak o zaman yönetim kurulu aç kalır.” Yönetimin başarısızlığından bahsetti. “Tam olarak üç ay önce yönetim kurulu Volkswagen mağazasını ateşe verdi. Bu mağaza Pazar günü saat 12:01'den beri yanıyor.” Şirketin üç ay önce yaptığı milyar dolarlık kesinti duyurusunu ima ediyordu.

1 Aralık'ta mevcut toplu iş sözleşmesi anlaşmazlığında barış yükümlülüğü sona erdi. Kunstmann, “Her iş için acı bir şekilde mücadele edeceğiz” diye vurguladı. Zwickau'da halihazırda yüzlerce kişinin işten çıkarıldığına dikkat çekti. Bu, yenilenmemiş belirli süreli sözleşmeleri olan çalışanları ilgilendirmektedir. Konumda şu anda yaklaşık 9.200 çalışanın yanı sıra stajyerler bulunmaktadır. Kunstmann, Almanya'da Volkswagen'de fabrikaların kapatılması veya toplu işten çıkarmaların olmaması gerektiği konusunda uyardı.

Uyarı grevi sadece başlangıç

Kunstmann, “Yönetim kurulunun aklı başına gelmezse, bu son uyarı grevi olmayacak” diye vurguladı. “Öyleyse bugün sıcak bir kışın başlangıcıydı.” IG Metall halihazırda daha uzun bir endüstriyel anlaşmazlığa hazırlanıyor. Bölge müdürü Dirk Schulze, “Yönetim kurulu fabrikaları kapatmakla, toplu işten çıkarmalarla ve ücret kesintileriyle tehdit ettiği sürece bu iş anlaşmazlığı devam edecek” dedi. Mitingde Zwickau bölgesinin 1. temsilcisi Thomas Knabel, grevi 24 saatlik grevlere ve hatta süresiz iş bırakmalara kadar genişletmeye hazır olduklarını söyledi.

VW'deki krizin üstesinden gelmek için Sakson solunun temsilcileri yönetimden ve hissedarlardan mali katkı talep etti. Yönetim kuruluna gönderilen bir mektupta, “Sadece VW sahibi ailelerin milyarlarca dolarlık temettü alması sonrasında, stajyerler de dahil olmak üzere VW çalışanlarının ekonomik geleceklerinden korkmak zorunda kalması, dayanılmaz bir durum” diyor. İmzacılar arasında eyalet parlamentosundaki parlamento grubu lideri Susanne Schaper ve Federal Meclis üyesi Sören Pellmann yer alıyor.

“Çalışanlar aynı zamanda VW yöneticilerinin krize rağmen sahip olduğu mali güvenceden yararlanma hakkına da sahip” diye yazıyorlar. Onlara göre, yanlış iş kararlarının sonuçları öncelikle bu kararlardan sorumlu olan ve sorumlu olan kişiler tarafından üstlenilmelidir. Sol görüşlü Federal Meclis üyesi Clara Bünger de benzer bir açıklama yaptı. Otomobil üreticisinin geleceğine yatırım yapmak için yönetim kurulları, yönetim ve hissedarların kendilerinin önemli kesintileri kabul etmesi gerektiğini vurguladı.

Volkswagen hakkında daha fazlasını okuyun

Daha fazlasını göster

Daha az göster

(mfz)