Ülkemizde Uygulanan Demokrasinin Adı Nedir ?

**\ Ülkemizde Uygulanan Demokrasinin Adı Nedir?\**

Demokrasi, halkın iradesine dayalı yönetim biçimi olarak, modern devletlerde halkın yönetimdeki söz hakkını kullanmasını sağlamaktadır. Ancak her ülkenin kendine özgü sosyal, kültürel ve tarihi koşulları, demokrasinin uygulanış biçimini etkilemektedir. Türkiye, tarihsel süreç içinde farklı yönetim biçimleriyle şekillenirken, günümüzde de özgün bir demokrasi türü uygulamaktadır. Türkiye’de uygulanan demokrasi, genellikle “Temsili Demokrasi” olarak tanımlanabilir. Ancak bu terim, ülkenin mevcut siyasi yapısını tam anlamıyla açıklamak için yeterli değildir. Ülkemizdeki demokratik sistem, karmaşık bir yapı sunar ve bu yapıyı anlamak, hem anayasa hem de siyaset bilimi açısından derin bir analiz gerektirir.

**\ Temsili Demokrasi ve Halk Egemenliği\**

Temsili demokrasi, halkın iradesinin temsilciler aracılığıyla ortaya konduğu bir yönetim biçimidir. Türkiye'deki sistem de, halkın doğrudan değil, seçtiği temsilciler aracılığıyla egemenliğini kullanmasını öngörmektedir. Türkiye Cumhuriyeti'nde, Cumhurbaşkanlığı ve Parlamento seçimleri, halkın doğrudan katılımı ile yapılır ve bu seçimlerde belirlenen temsilciler, yasama, yürütme ve yargı süreçlerinde önemli kararlar alır. Ancak Türkiye’deki temsili demokrasinin uygulamaları, zaman zaman bu sistemi ideal şekilde işleten bir düzeni yansıtmamaktadır.

**\ Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ve Parlamenter Demokrasi\**

Türkiye'deki demokrasi, 2017 yılında kabul edilen anayasa değişiklikleriyle, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçiş yapmıştır. Bu sistem, yürütme yetkisini Cumhurbaşkanına verirken, parlamentonun yasama görevini sürdürmesini sağlamaktadır. Cumhurbaşkanının halk tarafından doğrudan seçilmesi, Türkiye’nin demokrasi uygulamalarında önemli bir değişiklik yaratmıştır. Ancak bu sistemin, parlamenter demokrasi ile olan benzerlikleri ve farkları da dikkatlice incelenmelidir.

Parlamenter demokrasi, daha önce Türkiye’de uygulanmakta olan yönetim biçimiydi ve burada başbakanlık, Cumhurbaşkanı tarafından seçilen bir liderin görevi olarak tanımlanıyordu. Ancak Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, başbakanlık makamını ortadan kaldırarak, yürütme yetkisini doğrudan Cumhurbaşkanına devretmiştir. Bu durum, halkın iradesinin daha güçlü bir şekilde Cumhurbaşkanına aktarılması olarak değerlendirilebilir. Ancak eleştirmenler, bu sistemin denetim ve denge mekanizmalarını zayıflatabileceğinden endişe duymaktadır.

**\ Demokrasi ve Hukukun Üstünlüğü\**

Demokrasinin temeli, sadece halkın oylarıyla seçilen yöneticilerden ibaret değildir. Hukukun üstünlüğü, bireylerin hak ve özgürlüklerinin korunması, eşitlik ve adalet gibi ilkeler de demokratik bir rejimin ayrılmaz parçalarıdır. Türkiye’de son yıllarda bu kavramların bazı durumlarda zayıfladığına dair endişeler artmıştır.

Hukukun üstünlüğü, bir devletin tüm yönetim organlarının, yasaların önünde eşit olduğu bir durumu ifade eder. Ancak Türkiye'de zaman zaman yargının bağımsızlığı ve medya özgürlüğü konusunda sorunlar yaşandığına dair ulusal ve uluslararası eleştiriler mevcuttur. Bu durum, demokrasinin temel unsurlarından biri olan denetim mekanizmalarının zayıflamasına yol açabilir.

**\ Demokrasi ve Seçim Sistemi\**

Türkiye’de demokrasinin işleyişinde önemli bir yer tutan seçim sistemi, çok sayıda değişikliğe uğramıştır. Türkiye’deki seçimler, halkın doğrudan katılımı ile gerçekleşir ve bu seçimlerin sonucunda seçilen temsilciler, yasama ve yürütme görevlerini üstlenir. Ancak Türkiye'deki seçim sisteminin karmaşıklığı ve partiler arasındaki ittifaklar, bazı gözlemciler tarafından demokrasinin etkinliğini sınırlayan faktörler olarak görülmektedir. Seçim sisteminin değişen kuralları, partilerin stratejik hamleler yapmasına yol açmakta ve bu da bazen halkın temsil edilme biçimini zorlaştırabilmektedir.

**\ Türkiye’deki Demokrasi Uygulamasının Sorunları\**

Türkiye’deki demokrasinin en büyük eleştirilerinden biri, halkın gerçek anlamda iradesinin yansıtılmasındaki zorluklardır. Parti içindeki merkezileşme, seçim barajları ve siyasi atmosferin sürekli değişmesi gibi etmenler, demokratik sürecin ideal şekilde işlemesini engelleyebilir. Ayrıca, son yıllarda Türkiye’deki demokrasiye yönelik eleştirilerde, insan hakları ihlalleri, ifade özgürlüğü ve muhalefet partilerinin üzerindeki baskılar da sıkça dile getirilmektedir.

Bunlar, demokratik kurumların güçlenmesi gerektiği ve bu doğrultuda daha fazla reform yapılması gerektiği anlamına gelmektedir. Türkiye’nin demokrasi açısından geleceği, bu tür eleştirilerin ciddiyetle ele alınıp, halkın özgürlükleri ve hakları ön planda tutulacak şekilde şekillendirilebilecektir.

**\ Türkiye’de Demokrasiye Yönelik Gelecek Perspektifi\**

Gelecekte Türkiye’deki demokrasi, daha da güçlenebilecek bir yapıya bürünebilir. Bunun için hukukun üstünlüğü, yargı bağımsızlığı ve medyanın özgürlüğü gibi demokratik ilkelerin yeniden güçlendirilmesi gerekir. Ayrıca, halkın iradesinin daha doğrudan ve etkin bir şekilde temsili için seçim sisteminde değişiklikler yapılması düşünülebilir.

Türkiye’nin demokrasi yolunda daha sağlam adımlar atabilmesi için ulusal ve uluslararası düzeyde etkin işbirliklerinin sağlanması ve farklı siyasi görüşlerin daha açık bir şekilde ifade edilmesine olanak tanınması önemlidir. Demokrasi, sadece seçilen temsilcilerin sorumluluğu değil, aynı zamanda her bireyin aktif katılımı ile sağlanabilecek bir sistemdir.

**\ Sonuç: Türkiye’nin Demokrasi Adı ve Geleceği\**

Sonuç olarak, Türkiye’de uygulanan demokrasi, temsili demokrasi olarak tanımlanabilir, ancak bu demokrasi, özellikle son yıllarda önemli değişikliklere uğramış ve farklı yönetim biçimlerini birleştirmiştir. Türkiye’nin demokratik yapısı, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile farklı bir boyut kazanmış olsa da, halkın iradesi ve özgürlüklerin korunması her zaman ön planda olmalıdır. Gelecekte daha güçlü bir demokrasi inşa etmek, yalnızca siyasal reformlarla değil, aynı zamanda toplumsal bilinç ve aktif vatandaşlıkla mümkündür.