Şiirin diğer ismi nedir ?

Selam Forumdaşlar! Şiirin Diğer İsmi Ne Ola Ki?

Hepimizin bir noktada düşündüğü ama kimsenin tam cevabını veremediği o soruya dalmaya geldim: “Şiirin diğer ismi nedir?” Evet, hani bazen kulağımıza ‘manzume’ diye çalınır, bazen ‘nazım’ derler, bazen de şair ruhlu bir arkadaşınız “dizeler” deyip mistik bir hava katar. Ama gelin bunu biraz ciddiye alalım… ya da ciddiye alıyormuş gibi yapıp kahkahayı basalım. Çünkü şiirin sadece ikinci bir adı yok; belki yüz tane, belki de bir forum başlığında bin tane olabilir!

---

Erkeklerin Çözüm Odaklı Yaklaşımı: “Abi Direkt Söyle Adını”

Bir erkek forumdaş olaya şöyle yaklaşırdı:

“Bak kardeşim, TDK’da yazıyor. Şiirin diğer adı nazım. Oldu bitti. Daha neyi tartışıyoruz?”

Onların stratejisi belli: Konuya hızlı gir, çözümü bul, tartışmayı kapat. Bir mühendis edasıyla formülü verir, hesap kitap yapar, üstüne bir de “işte kanıt” diye link paylaşır. Hatta öyle ki şiirin “manzume” olarak da adlandırıldığını duyunca Excel’de tablo açıp “Bakın şiirin alternatif isimleri listesi” diye önümüze koyarlar.

Ama şiir öyle mi? Şiir, bir erkeğin mantık arayışına inat, duyguları ile kıkırdayan bir kedi gibi sürekli elde kayar.

---

Kadınların Empatik Yaklaşımı: “Aslında Şiir Kalbin Diğer Adıdır”

Bir kadın forumdaş konuya bambaşka bir perspektiften dalar:

“Şiirin diğer adı, kalbin atışıdır, gözyaşının sessizliğidir, sevincin kahkahasıdır…”

Bir bakarsınız şiirin diğer adını “hissiyatın melodisi” diye tanımlarlar, sonra sohbet bir anda kolektif terapi seansına dönüşür. Empati yetenekleriyle konuyu hemen ilişkilere bağlarlar: “Sevgiliniz size şiir yazdıysa, işte o an şiirin diğer adı ‘bağlılıktır’.”

Ve işte forumda o anda bir sessizlik: Erkek forumdaşların mantık tabloları çöker, kadın forumdaşların metaforları havada uçuşur.

---

Şiirin Tarihi Takma Adları

Biraz ciddi bilgi de serpiştirelim ki sohbetimiz forum kahkahasıyla birlikte bilgi kırıntısı da sunsun:

- Nazım: Şiirin edebiyat dünyasındaki en bilinen eşanlamlısı.

- Manzume: Daha çok ölçülü ve kafiyeli yazılar için kullanılır. Ama kabul edelim, kulağa biraz “dedemin kütüphanesinden çıkmış” gibi geliyor.

- Dize: Şiirin satırları ama bazen halk arasında tüm şiire de bu ad verilir.

- Koşma, gazel, ağıt: Aslında şiir türleri ama bazen halk arasında doğrudan “şiir” yerine geçer.

Yani şiir, tıpkı bir forum üyesinin kullanıcı adı gibi: Bir sürü takma ada sahip!

---

Mizahi Bir Bakış: Şiirin Gizli Kullanıcı Adları

Şimdi biraz hayal gücümüzü zorlayalım. Diyelim ki şiirin bir forum hesabı var. Sizce kullanıcı adı ne olurdu? İşte birkaç önerim:

- “KalpAtışı_99”

- “DizeMize_34”

- “KafiyeDelisi”

- “MetaforAvcısı”

- “ManzumeMaster”

Kim bilir, belki de şiir bugün aramızda olsa, anonim bir forumdaş olarak bize kendi adını açıklardı:

“Arkadaşlar, ben şiirim… ama bana Nazım da diyebilirsiniz.”

---

Erkeklerin Stratejisi vs Kadınların Duygusu

Erkek forumdaş: “Şiirin adı Nazım. Bu kadar. Google’ladım, kanıtlıyorum.”

Kadın forumdaş: “Nazım sadece kelimelerle değil, ruhla yazılır. Onun adı bazen sevgidir, bazen hüzün.”

Ve biz, diğer forumdaşlar, ortada kalırız:

Bir yanda stratejik Excel tablosu, diğer yanda empatik metafor fırtınası. Ortada kalan bizler ne yaparız?

Tabii ki gülerek devam ederiz: Çünkü şiirin diğer ismi belki de “tartışmanın bahanesi”dir.

---

Gündelik Hayattan Yaratıcı Örnekler

- Çocuğunun saçını okşayan bir annenin sesi: Şiir = Ninni.

- Akşamüstü trafikte radyo açtığında kulağına gelen şarkı sözleri: Şiir = Trafik çilesinin ilacı.

- Maaş gününü bekleyen memur için: Şiir = Bordrodan önceki umut.

- Forumda sabahlara kadar yazı yazan bizler için: Şiir = Kahve bağımlılığının diğer adı.

---

Forumdaşlara Soru Yağmuru

Şimdi top sizde, sevgili forumdaşlar:

- Sizce şiirin diğer adı gerçekten “nazım” mı, yoksa kalbinize göre başka bir isim mi var?

- Erkeklerin stratejik çözüm odaklı tavrı mı, kadınların empatik yaklaşımı mı daha çok şiiri tanımlar?

- Siz şiire kendi takma adınızı verseydiniz, hangi yaratıcı ismi seçerdiniz?

Belki “ruh selfiesi”, belki “kalemden dökülen kahkaha”, belki de “aşkın uzatmalı soyadı”…

---

Sonuç Yerine Bir Gülümseme

Şiirin diğer ismi nedir sorusu aslında bir bilmece gibi. Cevap biraz kitaplarda, biraz sözlüklerde, ama en çok da bizim içimizde. Bazen nazım, bazen manzume, bazen de “beni anlatan şey”.

Kim bilir, belki de şiirin asıl diğer adı forum sohbetlerimizin ta kendisidir. Çünkü biz yazdıkça, güldükçe, paylaştıkça hayatın şiiri burada yazılıyor.

Peki forumdaşlar, siz şiiri hangi isimle çağırıyorsunuz?