Kare prizmanın kaç tane karesel bölgesi vardır ?

Kare Prizmanın Kaç Tane Karesel Bölgesi Vardır? Bir Forum Hikâyesi

Merhaba dostlar! Şöyle çayımı alıp forumda dolaşırken gözüme ilginç bir başlık çarptı: “Kare prizmanın kaç tane karesel bölgesi vardır?” İlk bakışta basit bir matematik sorusu gibi duruyor ama işin içine biraz hayal gücü ve sohbet katınca, ortaya bambaşka bir hikâye çıkıyor. Sizlere, forumda geçen bir macerayı, kahramanlarımız Murat ve Elif’in gözünden anlatacağım.

---

Hikâyenin Başlangıcı: Sınıfta Açılan Soru

Bir gün forumun eğitim başlığında bir kullanıcı soruyu sordu:

“Arkadaşlar, kare prizmanın kaç tane karesel yüzeyi olur? Ben karıştırdım.”

Murat hemen atladı. Çözüm odaklı, analitik zekâsıyla bilinen bir forum üyesiydi:

“Bak kardeşim,” dedi, “kare prizma dediğin şey, alt tabanı kare, üst tabanı da kare olan bir cisim. Yani iki kare kesin var. Yan yüzleri de dikdörtgen olur. Demek ki toplamda sadece 2 tane kare yüzey var. Nokta.”

Elif ise daha farklı bir yorum yaptı. Empatik ve ilişkiselliğiyle bilinen bir kullanıcıydı:

“Murat’ın dediği doğru ama biraz daha düşünelim. Mesela öğrenciler bazen yan yüzleri de kare zannedebiliyor. Çünkü gözlerinde prizma bir kutu gibi canlanıyor. Bence bu soruda önemli olan yalnızca cevabı bilmek değil, öğrencilerin neden karıştırdığını anlamak.”

---

Matematiğin Sıcak Yüzü

Murat için mesele netti: Stratejik çözüm → Kaç kare var? 2.

Ama Elif için mesele daha insancıldı:

“Çocuğun gözünde prizmanın yan yüzleri de eşitmiş gibi görünüyor. Yani aslında bakış açısını anlatmamız lazım. Kare prizmanın dikdörtgen yüzleri kareye benzer ama uzun kenarları farklıdır. O yüzden kare değildir. Bunu öğrenciye sıcak bir dille anlattığında iş çok kolay oluyor.”

Forumda bu noktada kahkahalar yükseldi. Bir kullanıcı yazdı:

“Ben de küçükken yan yüzleri kare zannediyordum, meğer göz yanılmasıymış!”

---

Yolculuk: Prizmayı Canlandırmak

Murat forumdakilere şöyle bir yöntem önerdi:

“Bir kutu düşünün. Mesela kare tabanlı bir hediye kutusu. Alt ve üst yüzey kare. Yan yüzeyleri ölçün; onlar dikdörtgen çıkacak. İşte bitti, bu kadar basit.”

Elif ise şöyle bir hikâye ekledi:

“Ben öğrencilerime kare prizmaları anlatırken şöyle diyorum: ‘Bir evi düşünün. Evin çatısı yok, sadece dört duvarı ve bir tabanı var. Eğer tavanı da kareyse, işte sana kare prizma. Ama duvarların her biri dikdörtgen olur. Ev gibi düşünmek çocukların zihninde çok daha kalıcı oluyor.’”

---

Karakterlerin Yaklaşımları

- Murat (Çözüm Odaklı Erkek Bakışı):

“Matematikte kesinlik vardır. Yan yüzler kare değildir, dikdörtgendir. Sonuç: 2 kare.”

- Elif (Empatik Kadın Bakışı):

“Sorunun cevabından çok öğrencinin duygusu önemlidir. Çocuk ‘yan yüzler de kare’ diyorsa, onu anlamalı ve nazikçe düzeltmeliyiz. Öğrenme ancak o zaman kalıcı olur.”

Bu iki bakış açısı forumda büyük tartışma başlattı. Kimileri Murat’ı haklı buldu: “Matematik netlik ister, uzatmaya gerek yok.” Kimileri ise Elif’i savundu: “Eğitimde empati olmazsa bilgi çocukta kalmaz.”

---

Kare Prizmanın Toplam Yüzeyleri

Bir kullanıcı daha detaya girdi:

“Kare prizmanın toplamda 6 yüzü vardır. 2’si kare, 4’ü dikdörtgen. Yani 2 kare yüzey + 4 dikdörtgen yüzey.”

Murat hemen ekledi:

“Aynen öyle. Bu soruyu sınavlarda sorarlar. Cevap net: 2 kare.”

Elif ise şöyle dedi:

“Evet ama bence öğretmenler bu soruyu sorarken öğrencilere çizim yaptırmalı. Çünkü gözle görüldüğünde yan yüzlerin kare olmadığı çok daha anlaşılır oluyor.”

---

Hikâyenin Zirvesi: Yanlış Anlamalardan Doğan Dostluk

Forumda bir üye hatırasını paylaştı:

“Ortaokulda hocam bana kare prizmanın yan yüzleri de kare dedi, yıllarca öyle bildim. Üniversiteye geldiğimde fark ettim ki hocam yanılmış. Ama hâlâ o günkü dersi gülerek hatırlıyorum.”

Elif bu anıya gülümsedi:

“Bakın işte, bazen hata bile insana ders oluyor. Önemli olan beraberce öğrenmek.”

Murat ise takıldı:

“Hocan matematiği bırakıp edebiyat öğretseymiş daha iyiymiş.”

Forum kahkahaya boğuldu.

---

Matematikten Hayata Ders

Bu tartışma yalnızca bir prizmanın yüzeyleriyle sınırlı kalmadı. Forum üyeleri hayatla da bağ kurdu:

- “Hayatta da öyle değil mi? Hep kare gibi görünür ama aslında yan tarafları dikdörtgendir. Yani dışarıdan gördüğünle içeride olan farklıdır.”

- “Matematik sadece sayı değil, bakış açısıdır.”

Elif empatiyle ekledi:

“Evet, bazen insanlar da prizma gibidir. Onları anlamak için farklı yönlerine bakmak gerekir.”

Murat ise stratejik kapatışı yaptı:

“Toparlayalım arkadaşlar: 6 yüz → 2 kare, 4 dikdörtgen. Matematikte gerçek budur.”

---

Sonuç: Kaç Tane Kare Var?

Kare prizmanın 2 karesel yüzeyi vardır. Ama forumdaki sohbet gösterdi ki bu sadece bir matematik gerçeği değil; aynı zamanda farklı bakış açılarını, empatiyi ve çözüm odaklılığı bir araya getiren bir hikâye.

Murat’ın netliğiyle Elif’in anlayışı birleştiğinde, sorunun cevabı daha derinleşti. Çünkü matematik sadece “cevap” değildir; aynı zamanda öğrenme yolculuğudur.

---

Siz Ne Düşünüyorsunuz?

Şimdi size soruyorum dostlar: Kare prizmanın yan yüzlerini ilk gördüğünüzde siz de kare sandınız mı? Yoksa doğrudan dikdörtgen olduğunu mu fark ettiniz? Hadi yorumlarda buluşalım, belki bu basit sorudan yepyeni hikâyeler çıkar.