Intel: Milyarlarca eksiden sonra hisse senedi yükselişe geçti

Intel daha önce hiç bu kadar net kayıp yaşamamıştı: Çip üreticisi kayıtlarında 16,6 milyar dolar rapor ediyor. Ancak bunların çoğunun gerçek nakit akışını etkilememesi gerekiyor; Intel'e göre bu yalnızca kağıt üzerinde var. Ancak düzeltilmiş rakamlar (GAAP dışı) hala iki milyar dolarlık net kaybı gösteriyor.

Reklamcılık

Intel, toplam 15,9 milyar dolarlık değer düşüklüğü gideri ve 2,8 milyar dolarlık yeniden yapılandırma gideri kaydetti; bunların dökümü aşağıdaki gibidir:

• ABD ertelenmiş vergi varlıklarına ilişkin bir değerleme karşılığının yaratılmasından kaynaklanan 9,9 milyar dolarlık gayri nakdi masraflar.
  • Başta Intel 7 üretim süreci olmak üzere, üretim ekipmanında 3,1 milyar dolarlık bozulma ve hızlandırılmış amortisman.
  • Yalnızca Mobileye otomotiv bölümü için 2,6 milyar dolar dahil olmak üzere belirli kurumsal bölümler için 2,9 milyar dolarlık şerefiye değer düşüklüğü.
  • Yeniden yapılandırma için 2,8 milyar dolar, başta yaklaşık 15.000 işçinin kıdem tazminatı ödemesi ortadan kaldırıldı. Yalnızca bu kalemin aslında nakit akışı üzerinde olumsuz bir etkisi olmalıdır.
İlk önemli kalem Intel'in son üç yılda tekrarlanan kayıplarıdır. Mobileye'ın şerefiye değer düşüklüğü, yakın zamanda defterlerde çok yüksek olan gerçek şerefiyeye karşılık gelmelidir. Örneğin Mobileye'nin sürüş destek sistemlerine yönelik çip satışları 2024'te çöktü.

Artık Intel 7 üretim sürecine neredeyse hiç gerek yok. Intel esasen Core i-14000 (masaüstü) ve Core 100 (dizüstü bilgisayarlar) gibi durdurulan Raptor Lake işlemcilerini üretmeye devam ediyor. Üreticiye göre bazı üretim tesisleri ve bazı odalar daha modern işlemler için kullanılamıyor. Şirket, aşırı ultraviyole maruz kalma teknolojisine (EUV) sahip litografi sistemlerini ancak Intel 7'den sonra piyasaya sürdü. Değer düşüklüğünün “COVID döneminde aşırı harcamayı” yansıttığı söyleniyor. 2020 ve 2021 yıllarında çip talebi yüksekti, ardından düşüş yaşandı.

İyi satışlar

13,3 milyar dolar seviyesindeki satışlar şu anda beklentilerin üst sınırında yer alıyor ve bu nedenle önceki yılın “sadece” yüzde 6 altında bulunuyor. Masaüstü bilgisayarlar ve dizüstü bilgisayarlar için tüm işlemci ve grafik kartlarını içeren Müşteri Grubu (CCG), yüzde 7 küçülerek 7,3 milyar dolara geriledi. Intel'in açık ara en önemli bölümü olmaya devam ediyor.

Veri Merkezi ve Yapay Zeka (DCAI) sunucu bölümü yüzde 9 büyüyerek 3,3 milyar dolara ulaştı. Buna, Haziran 2024'te piyasaya sürülen 144'e kadar verimlilik çekirdeğine sahip Xeon 6700E (Sierra Forest) dahildir, ancak bunu Eylül ayında takip eden Xeon 6700P (Granite Rapids) neredeyse hiç yoktur. Daha da büyük olan Xeon 6900E ve Xeon 6900P ise 2025'e kadar gelmeyecek.

Ağ ve Uç (NEX) bölümü yüzde 4 artışla 1,5 milyar dolara yükseldi. Intel'in programlanabilir mantık kapısı çipi (FPGA) yan kuruluşu Altera, yalnızca 412 milyon dolarlık satışla kötü performans göstermeye devam ediyor. Mobileye'ın yarım milyar doların biraz altında satışı var.

Üretici, çip üretiminden (Intel Foundry) satışlarını 4,4 milyar dolar olarak tahmin ediyor; bu da bir önceki yıla göre yüzde 8 daha az. Intel'in CPU bölümleri artık Intel Foundry'ye ayrı olarak kaydedilen “standart piyasa” fiyatlarını ödüyor. Kaybın büyük kısmı üretim bölümünden kaynaklanıyor.

Hisse senedi yükselişleri

Yüksek net zarara rağmen hisse senedi piyasası rapordan memnun; bunun nedeni muhtemelen daha kötü olacağı korkusunun olması ve işletme nakit akışının iyi olması. Intel, ikincisini önceki çeyreğe göre yüzde 78 artışla 4,1 milyar dolar olarak bildirdi.

Yıllık raporun açıklanmasının hemen ardından hisse fiyatı yüzde 10 oranında yükseldi ve ardından yüzde 6'lık artışta sabitlendi. Hisse şu anda bir hafta önceki seviyesine geri döndü.

Intel, içinde bulunduğumuz dördüncü çeyrekte 13,3 milyar ila 14,3 milyar dolar arasında satış bekliyor. En yüksek seviyede bile satışlar bir önceki yıla göre yüzde 7 düşecektir.

(mma)