Göz Alıcı Kostüm ve Makyajlarıyla En Uygun Kostüm Tasarımı Oscar’ı Kazanan İmaller

Sinema sanayisinin en itibarlı etkinliklerinden biri olan Oscar Töreni’nde, kazananların ödüllendirildiği yirmi dört kategori bulunuyor. Bu kategorilerden biri de, sinema karakterlerinin etkileyici ve göz alıcı görünüşlerine göre verilen kostüm tasarımı mükafatı. 94. Oscar Merasimi’ne sayılı günler kala, gelin En Yeterli Kostüm Tasarımı kolunda ödül kazanan 30 imale göz atın!

Kaynak: *****://www.boredpanda.com/best-costu…

30. Black Panther / Kara Panter (2019)

Black Panther’in kostümleri, En Düzgün Kostüm Tasarımı kolunda Oscar alan birinci Afrika kökenli Amerikan bayan olan kostüm dizayncısı Ruth E. Carter tarafınca tasarlandı. Karmaşık ve olağan dışı kostümler, üç boyutlu baskı teknolojisiyle oluşturulan aksesuarlar ile daha görkemli hale geldi. Kostümler, klasik Afrika kabilelerinin kıyafetlerinden esinlenmiştir.

29. The Lord Of The Rings: The Return Of The King / Yüzüklerin Efendisi: Hükümdarın Dönüşü (2004)

11 kolda ödül kazanarak 2004 Oscar Töreni’nde isminden kelam ettiren sinemanın ödüllerinden biri de En Güzel Kostüm kısmıydı. Sinemanın kostümleri, Ngila Dickson ve Richard Taylor tarafınca tasarlandı.

28. The Grand Budapest Hotel / Büyük Budapeşte Oteli (2015)

Wes Anderson imzalı sinemanın kostümleri İtalyan dizayncı Milena Canonero tarafınca tasarlandı. Kimi görünümleri yaratmak için Fendi ve Prada üzere moda devleriyle işbirliği yapan Canonero’nun kostümlerinin öne çıkan özellikleri, özenle seçilen renk paletleri ve her karakterin kişiselliğini temsil etme yeteneği.

27. Alice In Wonderland / Alice Mükemmeller Diyarında (2011)

Tim Burton’ın Alice Mükemmeller Diyarında sinemasının kostümleri, direktörün daha evvel biroldukça başarılı sinemada birlikte çalıştığı kostüm dizayncısı Colleen Atwood tarafınca yaratıldı. Göz alıcı kostümlerin yanı sıra, karakterlerin süper görünümü tamamlayan saç ve makyaja da büyük ehemmiyet verildi. Kıyafetler, karakterlerin ‘garipliğini’ vurgulayacak biçimde yaratıldı.

26. Titanic / Titanik (1998)

Kostüm dizayncısı Deborah Lynn Scott, Titanik’in geçtiği periyodu tasvir etmek için insanların nasıl davranmaları ve giyinmeleri gerektiğini hayli çalıştı. Sonuçta gayesine ulaşarak emeğinin karşılığını aldı.

25. Marie Antoinette (2007)

’18. yüzyılın en uygun sinematografik yorumu’ olduğu düşünülen Marie Antoinette, Sofia Coppola imzası taşıyor. Sinema, 18. yüzyılda geçse de, kostüm dizayncısı Milena Canonero, kıssayı kıyafetler ve görünümler ile, modern ve modaya uygun bir biçimde sunmayı başardı.

24. Memoirs Of A Geisha / Bir Geyşanın Anıları (2006)

Dizayncı Colleen Atwood, Rob Marshall’ın imzasını taşıyan sinemanın kostümleri için müzelerde gördüklerinden ve kitaplardan okuduklarından ilham aldı. Filmin karakterleri ipekten yapılmış ve el üretimi süslemelerle bezenmiş kimonolar giyiyor. Her karakterin kostümlerinin, kişiliklerini söz etmeye yardımcı olan renk paleti var.

23. Elizabeth: The Golden Age / Elizabeth: Altın Çağ (2008)

Bu dönem filminin kostümleri Alexandra Byrne tarafınca tasarlandı. Dizayncı, I. Elizabeth’in karakterini kostümler yoluyla yakalamaya yardımcı olacak tüm bilgileri kullandı. Kostümler kraliçenin gerçek görünümünden esinlenilerek oluşturulmuş olsa da, sinemada kullanılan renk paleti Elizabeth’in gerçekte tercih ettiği renk pcihazından farklı. O periyodun dizaynlarını gözden geçiren Byrne, parlak ve güçlü renkler ekleyerek ana karakterin başkalarından farklı olmasını sağladı.

22. Moulin Rouge! (2002)

Sinemanın büyüleyici kostümleri Catherine Martin ve Angus Strathie tarafınca tasarlandı. İkili, kostümler için Moulin Rouge isimli gerçek yerden ilham aldı. Kostüm dizayncısı Martin, bir röportajında, o periyoda ilişkin koleksiyonları görmek için Met’teki Kostüm Enstitüsü’nü ziyaret ettiğini belirtti.

21. Mad Max: Fury Road / Çılgın Max: Öfkeli Yollar (2015)

George Miller tarafınca yönetilen sinema, Jenny Beavan’ın tasarladığı kostümleriyle övgü topladı. Dizayncı, sinemanın kostümleri yaratırken en büyük zorluğun, karakterlerin kim olduğunu yansıttığından emin olmak olduğunu belirtti.

20. Gladiator / Gladyatör (2001)

Ridley Scott’ın epik sinemasında, kostüm dizayncısı Janty Yates, başrol oyuncusunun tam 12 grup zırha gereksinimi olduğunu söylemiş oldu. Bu zırh kadrolarının pak ve kirli olduğu sahneler için hem Russel Crowe’a tıpkı vakitte dublörüne dörder tane kopyası yapıldı.

19. Bram Stoker’s Dracula (1993)

Francis Ford Coppola, sineması yönetirken set dekorlarını ikinci plana attı ve kostümlere odaklanmaya karar verdi. Zira kostümlerin sahne dekoru olarak hizmet edebileceğine ve sinemanın atmosferini belirlemeye yardımcı olabileceğine inanıyordu.

18. Fantastic Beasts And Where To Find Them / Fantastik Canavarlar (2017)

David Yates’in yönettiği sinemanın kostümleri, en uygun kostüm tasarımı kolunda üç kere Oscar kazanan Amerikalı kostüm tasarımcısı Colleen Atwood tarafınca yaratıldı. Atwood, röportajlarından birinde, en şiddetli kısmın ana karakter Newt Scamander için yanlışsız görünümü yaratmak olduğunu, zira onun görünüşünün imza niteliğinde olması gerektiğini söylemiş oldu.

17. The Adventures Of Priscilla, Queen Of The Desert / Priscilla Çöller Kraliçesi (1995)

Sinemanın renkli dizayncıları, Lizzy Gardiner ve Tim Chappel sınırlı bir bütçe ile mükemmeller yarattı. Tasarımcılar bu parlak ve detaylı kostümleri ucuz materyallerden, sıcak tutkal kullanarak yaptılar.

16. Shakespeare In Love / Aşık Shakespeare (1999)

Kostüm dizayncısı Sandy Powell, Aşık Shakespeare’in kostümlerini hazırlarken renklere hayli değer verdi. Dizayncı, Elizabeth periyodunda rengin manasının ne kadar kıymetli olduğunu bilerek altın, mavi ve kırmızı kullandı.

15. The Great Gatsby / Harika Gatsby (2014)

Baz Luhrmann’ın sinemasının kostümleri, direktörün eşi Catherine Martin tarafınca tasarlandı. Kostümler periyodun üslubuna çağdaş bir esinti getirilerek 1920 modasını yansıtacak biçimde yaratıldı. Kostümler oluşturulurken, yalnızca özgün ve göz alıcı kıyafetler yaratmak değil, bununla birlikte başrol oyuncuları ve figüranlar için yanlışsız ölçüde kıyafet olmasını sağlamak da kıymetliydi.

14. Anna Karenina (2013)

Joe Wright’ın sinemasının kostümleri Jacqueline Durran tarafınca tasarlandı. Sinema 1870’lerde geçmesine karşın, karakterlerin kostümleri 1950’lerin modasından ve Cristóbal Balenciaga ve Christian Dior üzere ünlü moda tasarımcılarından ilham aldı.

13. The Young Victoria / Genç Victoria (2010)

Sinemanın kostümleri Sandy Powell tarafınca tasarlandı. Powell, bütçe sınırlamaları göz önünde bulundurarak kraliyet ve varlıklı görünümlü kostümler yaratmak konusunda kimi zorluklar çekse de sonuç şad edici oldu.

12. The Duchess / Düşes (2009)

Devonshire Düşesi Georgina Cavendish’e odaklanan sinemanın kostümleri İngiliz dizayncı Michael O’Connor tarafınca tasarlandı. Düşes’in aslına bakarsan bir moda ikonu olduğu biliniyordu ve bunu sinemada göstermek değerliydi. Dizayncı, kostümlerdeki hiç bir ayrıntının tesadüfen ya da yalnızca hoşluk için olmadığını, zira bu bayanın yalnızca moda zevkiyle değil, kişiliğiyle de tanındığını belirtti.

11. Chicago (2002)

Dizayncı Colleen Atwood’un, Chicago müzikalinin kostümlerini yaratmak için yalnızca senaryoya aşina olması ve olayın geçtiği belli periyot hakkında kâfi bilgiye sahip olması değil, beraberinde oyuncular ve görünüşleriyle de çalışması gerekiyordu. Dizayncı, oyuncuların rollerini yerine getirirken performanslarını sergilemeleri gerektiği için provalar sırasında nasıl dans ettiklerini izlemek için epeyce vakit harcadı.

10. Little Women / Küçük Bayanlar (2020)

Küçük Kadınlar’ın kostüm dizayncısı Jacquelin Durran’ı iki sefer en âlâ kostüm tasarımı kısmında Oscar kazandı. Dizayncı, röportajlarından birinde, kostümlerin sırf 19. yüzyılın ruhunu yansıtmasını değil, bununla birlikte karakterlerin her birinin özelliklerini ortaya koymasını istediğini belirtti. Kostümlerle ilgili farklı bir bilgi de karakterlerin birtakım kıyafetleri birbirleriyle paylaşmaları. Bunun en besbelli örneği, Jo ve Laurie’nin birebir kırmızı benekli altın rengi yeleği giymeleri.

9. Phantom Thread (2018)

Paul Thomas Anderson’ın yönettiği sinemanın kostümlerini Mark Bridges isimli dizayncı yarattı. 1950’lerde bir moda tasarımcısına odaklandığı için, sinemanın kostüm kolunda Oscar kazanması sürpriz olmadı. Sinema için oluşturulan kostümler, karmaşık dizaynıyla dikkatleri üzerine çekiyor.

8. Ma Rainey’s Black Bottom / Ma Rainey: Blues’un Annesi (2021)

Sinemanın kostümleri, elli yılı aşkın müddettir kesimde olan Oscar ödüllü kostüm dizayncısı Ann Roth tarafınca yaratıldı. İki hafta üzere kısa bir müddetde sinemanın kostümlerini tasarlayan tasarımcının uğraştığı bir öteki zorluk da Ma Rainey’nin yalnızca birkaç fotoğrafının olmasıydı.

7. The Artist / Artist (2012)

Michel Hazanavicius’un yönettiği siyah beyaz sinemanın kostümleri, Amerikalı dizayncı Mark Bridges imzası taşıyor. Filmin siyah beyaz olacağını bilen dizayncı, kostümler içinde istenen kontrastı elde etmek için canlı renklerle çalıştı.

6. The English Patient / İngiliz Hasta (1997)

Anthony Minghella’nın sinemasının kostüm dizayncısı, ismini duyuran tasarımcı Ann Roth. Dizayncı, erkek ve bayan karakterler için kostümler oluştururken yumuşak çöl tonları kullandı.

5. The Age Of Innocence / Masumiyet Yaşı (1994)

İtalyan kostüm dizayncısı Gabriella Pescucci, Martin Scorsese’nin sineması için kostümleri yaratan isimdi. Sinemanın kostümleri, karakterlerin lüks hayat üslubunu ortaya koyuyor.

4. The Aviator / Göklerin Hakimi (2005)

Martin Scorsese’nin yönettiği biyografik sinemanın kostümlerini Sandy Powell tasarladı. Sinema gerçek kıssaya dayansa da, dizayncı gerçek bireylerin görünüşlerini kopyalamadı, bunun yerine insanları ilham kaynağı olarak aldı.

3. Cyrano De Bergerac (1991)

Opera ve tiyatrolar için yaptığı kostüm dizaynlarıyla tanınan Franca Squarciapino, bu sinema için tasarladığı kostümler ile Oscar’a layık görüldü. 17. yüzyılda geçen sinemanın kostümleri, periyodu tam olarak yansıtıyor.

2. Restoration / Onarım (1996)

Sinemanın kostüm tasarımcısı James Acheson, kostümlerin yalnızca muhakkak bir periyodu yansıtmakla kalmayıp hem de gerçek görünüp karaktere uymasını sağlayarak mükemmel bir iş çıkardı. bu biçimde bir görünüm kazandırabilmek için tasarımcının Londra Müzesi’nde bulunan o periyoda ilişkin tablolara ve giysilere bakarak araştırma yapması gerekiyordu. Acheson, tarihî doğruluk aramaya çalışmaktan çok ruh halini yaratmaya odaklandı.

1. Topsy-Turvy (2000)

Galli kostüm dizayncısı Lindy Hemming tarafınca yapılan kostümler, sinemada yer alan aktörlerle bütünleşerek, karakterin kim olduğunu ve nasıl tasvir edildiğini yansıttı.