Foxconn: Trump'ın tarifeleri teknoloji devlerini “Büyük Baş Ağrısı”

Teknoloji sektöründen Başkan Donald Trump altındaki ABD hükümetinin ruhsal gümrük politikasının uluslararası etkilerinin uyarıları daha yüksek hale geliyor. Cuma günü, iPhone çiftçi Apple, bulut servis sağlayıcısı Amazon veya çip üreticisi Nvidia gibi ABD şirketlerinin en önemli tedarikçilerinden biri olan Foxconn ile. Tayvanlı tedarikçi Young Liu CEO'su, satış ve kar rakamları sunarken yatırımcılarla yapılan bir konferans görüşmesinde, “Tarifeler konusu şu anda müşterilerimiz CEO'larımız için büyük bir baş ağrısı” dedi. Trump'ın ekibinin tarifelerde gösterdiği tutumla ölçüldü, “gelecek yıl işlerin nasıl gelişeceğini tahmin etmek çok, çok, çok zor”.

Bu nedenle Foxconn'un “kontrol edebileceğimiz şeyi yapmaya” odaklanmaktan başka seçeneği yok, Liu, Outlook'taki Financial Times'a göre. Şirketin giderek daha fazla ABD'li müşterisi, işbirliği projelerinde üretim becerilerini ABD'ye daha fazla taşımaya zorladı. Rapora göre, müzakereler henüz tamamlanmadığı için herhangi bir ayrıntı vermedi. Foxconn, Apple'ın bilgi ve iletişim ürünleri ile hakim işini 2025'te istikrarlı kalacağını tahmin ediyor. “Ancak jeopolitik ve tarifelerle bağlantılı belirsizlikler göz önüne alındığında, üretim zorluklarla karşılaşacak ve talep de acı çekebilir.” Grup, küresel varlığını uyarlamak için müşterileriyle yakın çalışacaktır.

Foxconn, Çin, Mexico & Co.

Foxconn'un kendisi, Trump yönetiminden daha fazla üretim tesisinden Amerika Birleşik Devletleri'ne taşınma girişimlerinden etkileniyor. Aslanın üretim kapasitesindeki payı Çin'dedir. Üretilen ürünler, yüzde 10'luk ek bir gelenekle ABD'ye ihracat için daha pahalı olmalıdır. Tayvanlılar için daha büyük üretim yerleri de Hindistan ve Vietnam, çünkü Apple üretim söz konusu olduğunda orada önemli ölçüde genişliyor. Her iki ülke de artan gümrük iddialarına sahip ülkeler için Trumps listesinde. Foxconn ayrıca Meksika'daki Nvidia Blackwell sunucuları için dünyanın en büyük fabrikasını inşa ediyor. Komşu ülke için ABD Başkanı Zölle, Amerika Birleşik Devletleri'ne ithalatın yüzde 25'inde. Sadece Elon Musk'un e-araba şirketleri tarafından Trump'ın gümrük politikasının da Amerika Birleşik Devletleri'nde üretimi daha pahalı hale getirmesi gerektiğini öngörüyor.

Liu, bulut şefinin bu yıl masraflarını azaltabileceğini paylaşmadı. Aksine, Çin AI şirketi Deepseek'in daha düşük donanım yatırımlarına sahip büyük bir ses modelinin geliştirilmesindeki başarısı, muhtemelen daha orta ölçekli şirketleri kendi ilgili becerilerini geliştirmeye teşvik edecektir. Bu, hizmetkarların sorununu daha da artıracaktır. Beklenen bu büyüme nedeniyle, Cloud ve Network Products 2025, şirketin satışlarının yarısını oluşturacak ve böylece tüketici elektroniği ile işi geçecek. Zayıf marjlar nedeniyle, ikincisi Foxconn'un dengesini zayıf marjlar nedeniyle uzun süre yükledi. Şaşırtıcı bir şekilde, dördüncü çeyrek grubu, daha az alakalı dış gelire sahip bir eksi ile atfedilen karda bir düşüş bildirdi.

(Nen)