Erdoğan faiz daveti yapmıştı: Gözler Merkez Bankası’nda

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın faiz açıklamaları daha sonrası uzmanlar, Merkez Bankası’nın sürpriz bir adım atma ihtimalini göz gerisi etmiyor. Temmuz ayında tüketici enflasyonunun yüzde 18,95’e yükselmesi siyaset faizini yüzde 19’da tutan MB’nin hareket alanını daralttı.

Gözler artık Merkez Bankası’na çevrildi. MB Lideri Şahap Kavcıoğlu’nun Erdoğan’ın iletisine vereceği karşılık bekleniyor.

12 AĞUSTOS’TA TOPLANACAK

Merkez Bankası’nın (MB), 12 Ağustos’ta yapacağı Para Siyaseti Konseyi (PPK) toplantısında alacağı kararlar yakından takip edilecek. Piyasaların genel beklentisi MB’nin yüzde 19 düzeyinde bulunan siyaset faizinde bir değişikliğe gitmeyeceği tarafında. Fakat Erdoğan’ın faiz indirimi davetini dikkate alan kritik iletiler verebileceği belirtiliyor.

ERDOĞAN FAİZ İÇİN NE DEDİ?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, A Haber – ATV ortak yayınında enflasyon ve faiz hakkında dikkat çeken bildirilerde bulunmuştu.

Erdoğan, şunları kaydetmişti: “Enflasyon noktasında da ağustos ayını geride bıraktığımızda, biz ağustos ile bir arada enflasyonda da düşüşü bakılırsaceğiz fakat bunun oranı ne olur? Şu anda bulunduğumuzun bir kez epey epeyce altında olur. Bunun sinyalini ben de muhakkak yerlere herbiçimde vermiş oluyorum. Zira bundan bu biçimde enflasyonun daha üst çıkması mümkün değil.

Çünkü faiz oranlarında da bir kez düşüşe geçiyoruz ve yüksek faiz yok. Zira yüksek faiz bize yüksek enflasyonu getirecektir lakin düşük faiz de düşük enflasyonu getirecektir. Ağustos ayı kırılma noktasıdır ve ağustos ayı ile birlikte de artık düşük enflasyona inşallah geçeceğiz.”