Elektrik: AB üye ülkeleri Avrupa süper şebekesini hedefliyor

AB'nin iklim politikası ve buna bağlı enerji dönüşümüne kaçınılmaz olarak elektrik şebekelerinin genişletilmesi ve yeniden yapılandırılması eşlik ediyor. AB üye ülkeleri, Konsey sonuçlarını içeren bir belgede, özellikle artan şebeke aşırı yüklemesi riski göz önüne alındığında, bunun Avrupa düzeyinde elektrik şebekelerinin uzun vadeli ve koordineli planlanmasını gerektirdiğini belirtiyor. AB Komisyonu'nu, şebeke planlamasının AB'nin iklim ve enerji hedefleriyle tutarlı olmasını ve boşlukların kapatılmasını sağlamaya çağırıyorlar. Belgede (PDF), tüm planlama ve geliştirme sürecinin daha şeffaf ve takip edilmesi daha kolay olması gerektiği belirtiliyor.

Reklamcılık

Bu belgede AB ülkeleri yalnızca güç kaynağının fiziksel güvenliğini değil, aynı zamanda “yeni tehditler” nedeniyle 2022'den bu yana ortaya çıkan siber güvenlik risklerinin yarattığı zorlukları da ele alıyor. Bununla Rusya'nın aynı yılın Şubat ayında Ukrayna'ya saldırmasını kastediyorlar. Ağın kritik altyapıya yönelik hibrit tehditlere karşı dayanıklılığı her düzeyde güçlendirilmelidir. Avrupa Yatırım Bankası'nın bunu finansmanla desteklemesi gerekiyor. AB'nin doğu dış sınırlarındaki üye devletlere özellikle dikkat edilmelidir.

Tüketime yakın enerji santrallerinden uzakta

Almanya Federal Ekonomi Bakanlığı, AB üye devletlerinin Avrupa düzeyinde daha koordineli planlama yapma ve elektrik şebekesi altyapısını daha hızlı finanse edip genişletme konusunda mutabakata vardıklarını vurguluyor. Dışişleri Bakanı Sven Giegold'un ifadesiyle, düşük enerji fiyatlarına ulaşmak için yenilenebilir enerjilerin daha hızlı yaygınlaştırılması, elektrik talebinin daha esnek hale getirilmesi ve elektrik ağlarının Avrupa genelinde iddialı bir şekilde genişletilmesi gerekiyor. Giegold, “Yalnızca ağları genişleterek Kuzey ve Baltık Denizlerinden gelen ucuz rüzgar enerjisinin ve Güney Avrupa'dan gelen ucuz güneş enerjisinin Avrupa endüstrisine ve Avrupalı evlere ulaşmasını sağlayabiliriz” diye açıkladı.

Yalnızca Almanya'da elektrik üretimi son yıllarda önemli ölçüde değişti. Şimdiye kadar enerji santralleri insanların elektriği kullandığı yerlere yakın inşa ediliyordu, ancak yenilenebilir enerjilerin artmasıyla elektrik üretimi ve tüketimi giderek coğrafi olarak birbirinden ayrılıyor. Federal Çevre Ajansı, bunun ek iletim ve dağıtım kapasiteleri gerektirdiğini açıklıyor. Elektrik daha önce büyük, merkezi üreticilerden birçok merkezi olmayan tüketiciye akıyordu. Elektrik şebekesi, şu anda meydana gelen enerji geçişlerine ve dağıtım şebekelerinden iletim şebekesine beslemelere henüz yeterince uyarlanmamıştır. Bazı bölgelerde yenilenebilir enerjilerden elde edilen elektrik her zaman tamamen alınıp iletilemiyor. Dağıtım şebekelerinde gerilim sınırlarının aşıldığı durumlar artıyor.

AB üye ülkeleri artık Avrupa düzeyindeki ızgara planlamasının ilgili ulusal planlamayla ve ayrıca bölgesel düzeydekiyle birleştirilmesini talep ediyor. Bu, hızlandırılmış onay prosedürlerinin yanı sıra elektrik altyapısının standardizasyonunu da içeriyor. Bir “süper şebeke”nin yardımıyla, yalnızca yenilenebilir enerjiler daha iyi entegre edilmekle kalmaz, aynı zamanda elektrifikasyon da desteklenebilir ve fiyatlar istikrara kavuşturulabilir.

Avrupa Konseyi'nin “sonuçları” yasal tasarruflar değildir; Kararlar ve bildiriler gibi bunların da hukuki bir etkisi yoktur. Konsey bu tür belgeleri siyasi bir tutumu kaydetmek için kullanır.

(uygulama)

Haberin Sonu