Continental: Yönetim Kurulu otomobil bölümünü ayırmaya karar verdi

Beklendiği gibi Continental, otomobil parçaları bölümünü bölmek istiyor. Şirket Pazartesi günü Hannover'de yaptığı duyuruda, yönetim kurulunun otomotiv bölümünü gruptan ayırmaya ve borsada ayrı olarak listelemeye karar verdiğini duyurdu. Mart 2025'te gerçekleşecek olan Denetleme Kurulu onayına bağlı olarak bölünme 2025 yılı sonuna kadar tamamlanabilecek.

Reklamcılık

Grup, Ağustos ayında otomotiv bölümünün olası bir bölünmesini incelediğini açıklamıştı. Otomotiv, lastikler ve endüstriyel çözümlerin yanı sıra Continental'in üçüncü iş bölümüdür. Şirket, diğer şeylerin yanı sıra otomobil üreticileri için elektronik, fren ve iç donanımlar da geliştiriyor.

Tedarikçiler baskı altında

Tedarik işi ekonomiye bağımlı ve otomotiv sektörü şu anda krizde. Continental Automotive'de kapsamlı bir tasarruf programı yürütülüyor; şirket Almanya'da iki işyerini kapatıyor ve binlerce kişiyi işten çıkarıyor. Maliyetlerin gelecek yıldan itibaren yıllık 400 milyon euro azalması bekleniyor.

Bu, bölümün bölünmeye uygun hale getirilmesini amaçlamaktadır. Açıklamaya göre Otomotiv yönetim kurulu üyesi Philipp von Hirschheydt, “Performanstaki sürekli iyileştirmemiz, otomotivi geleceğe yönelik ve sermaye piyasasına hazır hale getirmenin önemli temelidir” diye açıklıyor. Gerekli tüm tedbirleri kararlılıkla uygulamaya devam edeceğiz” dedi.

Geriye kalan lastik ve endüstriyel bölümlerin de daha bağımsız hale gelmesi gerekiyor. CEO Nikolai Setzer, “Grubun temel görev ve fonksiyonlarını kademeli olarak kurumsal bölümlere aktarmamız önemli” diyor. “2025 yılı sonuna kadar yalın, odaklanmış bir holding yapısı oluşturulmalı.”

Nakit akışı olmadan bölünme

Continental'in yaklaşık 195.000 çalışanından yaklaşık 96.400'ü otomotiv bölümünde çalışıyor. Bu nedenle otomotiv bölümü grubun en büyüğüdür. Ancak Conti kârının çoğunu lastik işinden elde ediyor.

Bölünme sırasında Continental hissedarları portföylerindeki otomotiv bölümünden yeni hisseler alıyorlar ve daha sonra hisseleri satıp satmamaya karar verebiliyorlar. Gruba para girişi yok.

Yıllar önce Conti, aktarma organları işini Vitesco şirketine devretmiş ve onu bir yan ürün olarak borsaya taşımıştı. Regensburg merkezli şirket artık otomotiv ve endüstriyel tedarikçi Schaeffler'in şemsiyesi altına girdi.

(vbr)