AI: Microsoft İsveç'te milyar dolarlık yatırım planlıyor

ABD'li teknoloji grubu Microsoft, İsveç'teki bulut ve yapay zeka (AI) altyapısını iki yıllık bir süre içinde genişletmek için 33,7 milyar İsveç kronu (yaklaşık üç milyar euro) yatırım yapacak. Şirket bunu pazartesi günü duyurdu.

Reklamcılık

Microsoft'un açıklamasına göre şirket, Sandviken, Gävle ve Staffanstorp'taki mevcut İsveç veri merkezlerinde yapay zeka eğitimi için gereken en gelişmiş 20.000 grafik işlemciyi kullanmayı planlıyor. Reuters haber ajansının Microsoft Başkanı Brad Smith'e dayandırdığı haberine göre şirket, Nvidia'nın işlemcilerini ve muhtemelen AMD yarı iletkenlerini ve kendi çiplerinden bazılarını kullanacak. Girişimin amacının İsveç'in yapay zeka alanında rekabet gücünü güçlendirmeye yardımcı olmak olduğu belirtiliyor.

Yüzbinlerce yapay zeka eğitim kursu

Bunun bir parçası olarak Microsoft, önümüzdeki üç yıl içinde şirketlerde, kuruluşlarda, okullarda, üniversitelerde ve kamu sektöründe 250.000 kişiye yapay zeka becerileri konusunda eğitim vermeyi planlıyor. Bu, toplam İsveç nüfusunun yaklaşık yüzde 2,4'üne karşılık geliyor.

Programın odak noktası öğrenciler için teknik ve mesleki eğitim, sektöre özgü işler için yeniden eğitim ve geliştiriciler için uzmanlık eğitimidir. Smith, “Microsoft, yapay zekanın kullanılabilirliğini artırmaya ve Danimarka, Finlandiya, İzlanda, Norveç ve İsveç dahil olmak üzere İskandinav bölgesinde benimsenmesini hızlandırmaya kararlıdır” dedi.

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, Microsoft'un duyurusunda “Yapay zeka, çarpan veya katalizör olarak görülmesi gereken teknolojik bir değişimdir” dedi. “Yapay zeka yalnızca şirketleri yönetme biçimimizi etkilemekle kalmayacak, aynı zamanda bir dizi başka teknoloji alanındaki gelişmelerin hızlanmasına da yardımcı olacak.” Microsoft'un duyurusu, “İsveç'in büyümesini ve rekabet gücünü güçlendirmek için İsveç'e nasıl yatırım çekmek istediğimizin bir örneğidir. Bu, enflasyonla başarılı bir şekilde mücadele ettikten sonra yeni bir aşamaya, bir yatırım aşamasına girerken izlediğimiz stratejinin bir parçasıdır” dedi. .

Yapay zeka: milyar dolarlık bir iş

ABD'nin önde gelen teknoloji şirketleri Google, Apple, Amazon, Microsoft ve Meta, dünya çapındaki yapay zeka projelerine büyük miktarlarda para yatırımı yapıyor. Microsoft, OpenAI'ye milyarlarca ABD doları yatırım yaptı ve üretkenlik yazılımında ChatGPT üreticisinin teknolojisini kullanıyor. Şubat ayının sonunda şirket, yapay zeka yeniliklerini hızlandırmayı amaçlayan yapay zeka girişimi Mistral ile çok yıllı yeni bir ortaklığı da duyurdu.

Son zamanlarda teknoloji portalı The Information, Microsoft'un Google ve OpenAI ile rekabet edebilecek kadar güçlü yeni bir şirket içi yapay zeka dil modeli üzerinde çalıştığını bildirdi. Mayıs ayı başlarında ABD Başkanı Joseph Biden, ABD'nin Wisconsin eyaletinde 3,3 milyar dolarlık bir Microsoft AI veri merkezinin inşa edileceğini duyurdu ve bunun burada binlerce iş yaratması bekleniyor.

(akın)

Haberin Sonu