Ah Bu Müziklerin Gözü Kör Olsun: O Bayan Sinemasıyla Sezen Aksu Müziklerine Romantik Bir Seyahat Yapıyoruz

Direktörlüğü ve senaristliği Korhan Bozkurt tarafınca yapılan, yapımcılığını ise Ahmet Çelenk’in üstlendiği O Bayan sineması vizyona girdiği tarihte oldukcaça dikkat çekmişti. O denli ki değişik hikaye anlatım tekniğiyle bu sinema, hala merak edilenler içinde yer almayı sürdürüyor. 2007 yılında vizyona giren sinema, romantik drama tipinde. 5.5/10 IMDb puanına sahip sinema, bilhassa Sezen Aksu hayranlarının büyük beğenisini topladı. Zira sinema aslında Sezen Aksu’nun müziklerinden oluşturulmuş özgün bir kurguya sahip. Haydi, Tardu Flordun ve Selin Demiratar’ın başrolleri paylaştığı O Bayan hakkında başka ayrıntılara ve merak edilenlere şöyleki bir göz atalım.

Sinemaya Sezen Aksu müzikleri damga vurdu.

O bayan sineması Sezen Aksu’nun en sevilen müziklerinden oluşturulmuş bir öyküye sahip. Sineması ilgi alımlı kılan tarafı de büyük ölçüde bu müzikler. Karakterlerin öykülerini repliklerle değil, müziklerle öğreniyoruz bu durum da seyir keyfine başka bir tat katıyor. Sinemada toplamda 5 dakika üzere bir süre boyunca karakter diyalogları duyuyoruz. Bu diyalog usta oyuncu Erol Günaydın ve Nefise Karatay’ın can verdikleri karakterler içinde geçiyor. Geri kalan yerlerde sinemanın her sahnesi, özel olarak seçilen Sezen Aksu müzikleri ile öykünün oluşacağı biçimde organize edilmiş.

Dev oyuncu grubuyla nefis bir imal.

Sinemanın farklı kurgusunun yanı sıra dev oyuncu takımı da pek dikkat cazip. Başrollerde yer alan Selin Demiratar ve Tardu Flordun’ın yanı sıra usta oyuncu Erol Günaydın, Şebnem Dönmez, Burak Hakkı, Başak Sayan, Kamil Güler, Nefise Karatay ve Burhan Öçal üzere isimler oyunculukları ile göz dolduruyor.

Sezen Aksu sinema için yeni bir müzik bile besteledi.

14 Aralık 2007’de birinci sefer seyirci karşısına çıkan O Bayan sineması 89 dakikalık kusursuz bir romantik dram sineması. İzlerken adeta ortasında kayboluyor ve kendinizi anlatılan aşk öyküsünün ortasında buluveriyorsunuz. Sezen Aksu sinema için özel bir müzik yazdı ve müzik sinemanın en sonunda yer aldı. Bu da üretimin özel bilgilerindan biri olarak karşımıza çıkıyor.

Sahne ardındaki takım da çok dikkat cazibeli.

Sinemanın senaristi ve rejisörü Korhan Bozkurt. İmaj direktörlüğünü ise Tolga Bozkurt üstlendi. Videotek Üretim’in ellerinden çıkan üretimde dikkat çekne ve beğeni toplayan kostüm dizaynları Sibel Karakaşlı tarafınca yapıldı. Sinemanın senaryo yazımının tamamlanabilmesi 2 yıl, hazırlık süreci 1 yıl, çekimlerinin ise İstanbul’da 7 hafta sürmüş. Sinemanın oyuncu takımı kadar kamera gerisindeki takımı da çok başarılı bir iş ortaya çıkarmış.

Gelelim sinemanın konusuna.

Aslında O Bayan, alışık olduğumuz bir kıssaya sahip. Sinema konusundan fazla anlatım biçimi ve kurgusuyla fark yaratıyor. Mevzu ise genel olarak şöyleki: Yeşim çocukluğu pek de parlak geçmemiş olan genç bir moda dizayncısı. Mesleğinde son derece başarılı olan ve varlıklı sevgilisi Bülent ile evlenme hazırlıkları yaparken hayattan beklentilerini sorgulayan bir bayan. Yeşim’in başı tam karışmışken karşısına çıkan bir müzisyen işleri bir anda farklı bir noktaya getiriyor. olağan olarak, Okan ve Yeşim içinde tutkulu ve romantik bir aşk öyküsü başlıyor. Lakin hiç bir şey o kadar kolay değil. Sinema boyunca sık sık heyecanlanacak, sık sık hüzünleneceksiniz

Sinemada aslında bir kitabı da okuyoruz.

Sinemanın en güzel yanlarından biri ise aslında bir kitap yazım sürecine tanıklık ediyor olmamız. Engin Günaydın ve onun asistanı Nefise Karatay, sinemada Yeşim’in öyküsünü kaleme almak için bir ortaya geliyor. Yeşim’in öyküsünü her detayına kadar bilen Engin Günaydın’ın öyküye dahil bir karakter olup olmadığını ise merak edeceğinizi garanti ediyoruz.

Sinemada yer verilen Sezen Aksu müzikleri hayranlık uyandırdı.

Sinemada Sezen Aksu müziklerinden mükemmel bir kolaj sunuluyor. Bu müzikler: Erkekler, Bir vakit içinder Mecnun Gönlüm, Sızı, Seni Yerler, Ruhuma Asla, Gidemem, Onu Alma Beni Al, Her Şeyi Yak, Müzik Söylemek Lazım, Unut, Gelen Gideni Aratır, Ben Sende Tutuklu Kaldım, Herkes Yaralı, Biliyorsun, Beşik, Dört Günlük Bir Şey, Yarası Gizli ve Küçüğüm.

Müziğe ve romantizme doymak isteyenleri O Bayan ile baş başa bırakalım.

Sezen Aksu aşk dolu ve melankolik dünyasını ünlü oyuncuların keyifli performansları ile izleyebileceğiniz O Bayan, romantizm tutkunlarının favorilerinden. Siz de müziğin ve aşkın doruklarında gezinmek istiyorsanız bu sineması mutlaka izlemelisiniz.